»» ««

Stuka a mélyben

Egyéb

Kiemelnek egy ritka második világháborús német bombázót a Balti-tengerből.

A Stuka néven ismert harcirepülőgép-típusból mindössze kettő maradt fenn sértetlenül. A Rügen térségében lezuhant repülőgépet a német hadsereg búvárai hozzák felszínre. A hét végén egyebek között az egy tonna súlyú motort emelték ki.

Hétfői beszámolók szerint biztosra vehető, hogy egy Junkers Ju 87-es, vagyis Stuka típusú zuhanóbombázó roncsa fekszik a 18 méter mély hullámsírban, de a repülő azonosítására alkalmas jelzéseket egyelőre még nem tudták feltárni. Fegyvert és lőszert nem találtak a fedélzeten. A szakértők ennek alapján feltételezik, hogy a gép egy olyan egységhez tartozott, amely a háború utolsó szakaszában fedélzeti fegyverzet és bombák nélkül a szövetségesek által ellenőrzött Flensburgba repült, hogy megadja magát. A repülőt a drezdai Német Hadtörténeti Múzeum megbízásából hozzák fel a tengerből. A restaurálást követően Berlinben állítják majd ki.

A Ju 87-es típust a harmincas évek közepétől egészen 1944-ig gyártották, nagyjából 6000 darab készült belőle. Az egyfedeles, egymotoros, kétszemélyes gépet a spanyol polgárháborúban vetették be először. Úgynevezett precíziós bombázásra, pontosan meghatározott célpontok megsemmisítésére használták. A pokoli zajt keltő szirénájáról hírhedt Stuka fegyverzete szegényes volt, ráadásul viszonylag lassan repült. Manőverezési képessége gyenge volt, ezért könnyű préda volt a vadászgépek számára. Teljes egészében mindössze kettő maradt fenn, az egyiket Londonban, a másikat Chicagóban állították ki.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés