»» ««

Biztonsági figyelmeztetés búvárpalackokra

Felszerelések

A hó elején történt Holland végzetes búvárbaleset okáról végre többet is megtudtunk, jó volt a tippünk.

2022. október 16-án, vasárnap történt egy baleset, amelyben egy búvároktató meghalt. Egy oktató merülés során - mint mostanra kiderült - a csap kiszakadt a búvárpalackból és halálosan eltalálta a búvároktatót; egy G3/4-es belső menettel rendelkező palackot használtak, amelyhez egy M25x2-es külső menettel rendelkező csap volt felszerelve.

A holland munkaügyi felügyelet figyelmezteti a búváripart, hogy ellenőrizzék, hogy a búvárpalackjaik és a felszerelt csapok kompatibilisek-e egymással. Ha ez nem így van, fennáll a veszélye annak, hogy a csap nagy nyomáson leszakad a palackról. A gyártók különböző csavarmeneteket használnak mind a búvárpalackok, mind a csapok esetében, ahogy sok esetben most is a metrikus és angolszász mértékegység az egyik problémaforrás. A menetek felületes szemlélő számára azonosak, de ez nem elég, pontosan meg kell egyezniük. Ha a búvárpalack és a csap illeszkedik egymáshoz, nem áll fenn annak a veszélye, hogy a csap váratlanul kiszakad a palackból.

Az ilyen esetek megelőzéséről szóló különböző (nemzetközi) publikációk ellenére sajnos továbbra is előfordulnak ilyen helyzetek. A korábbi incidenseknél is mindig az volt a fő ok, hogy a búvárpalack és a felszerelt csap nem volt kompatibilis. Ilyenkor a csap csavarmenete valamivel kisebb, mint a búvárpalack csavarmenete. Az eredmény: megnövekedett annak a kockázata, hogy a szelep nagy nyomáson kilövődik a palackból.

[ www.nlarbeidsinspectie.nl ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Erg Abu Hashish

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés