»» ««

Különös búvárbalesetek

Külföld

Sok ok vezethet tragédiához, ám ezek némelyike meglehetősen szokatlan a búvárkodás világában.

Bár számunkra nyilván meglepő, a kanadai búvárok körében ismert merülőhelynek számít a Niagara folyó. Sokan és sokszor merülnek ezen a helyen, ám a közelmúltban két ember életét követelte egy teljesen váratlan irányú és erősségű áramlás. Hogy mire lehet számítani időnként, azt ez a videó mutatja be jól:

Azon a napon öten indultak el merülni, két csoportban. Míg ketten a tervezett 45 perc helyett két órán alatt értek el tervezett végpontjukig a szokatlanul lassú áramlás miatt, a másik három búvár azt vette észre, hogy a víz nem a szokásos irányba viszi őket. Sőt, olyan erőssé vált a sodrás, hogy rájöttek, az életükért kell küzdeni azért, hogy egyáltalán a felszínre tudjanak emelkedni. Ez azonban csak egyiküknek sikerült.

A másik két búvárt abban a reményben keresték igen sokáig, hátha még életben vannak. Ám végül egy héttel később egy erőmű beömlőnyílásánál találták meg az áldozatokat. Az eddig veszélytelennek ismert helyen történt baleset magyarázatául talán az szolgál, hogy bizonyos munkálatok miatt az egyik erőmű kinyitotta zsilipeit, és a kiáramló víz megfordította a sodrást. Az erőmű azzal védekezik, hogy a megfelelő helyen közzétették ezt az információt, ám úgy tűnik, voltak, akik nem tudtak róla.

Új-Zélandon egy idős férfi vesztette életét búvárkodás közben. Balesetének vizsgálata során kiderült, hogy számtalan hibát követett el. Az 53 éves Junior Tanáról először az derült ki, hogy semmiféle búvárvégzettséggel nem rendelkezett. A halál oka tüdőembólia volt, ugyanis túl gyorsan emelkedett a felszínre, de a további vizsgálat kiderítette azt is, hogy a merülés előtt marihuánát szívott. Ráadásul a felszerelése meglehetősen ócska volt, mellényéből és reduktorából folyamatosan szivárgott a levegő. Talán ez lehetett a baleset egyik oka, mert a búvárnak túl gyorsan elfogyott a levegője. Annak mennyiségét talán a kábítószer hatása alatt nem ellenőrizte rendszeresen, és a túl gyors emelkedésért pedig akár a képzetlensége lehet a felelős.

Honlapunkon is írtunk már a golflabdák utáni merülésekről. Ez a furcsa foglalatosság akár igencsak veszélyes is lehet, hiszen a víz a golfpályák tavaiban zavaros, könnyen kerülhet bajba a búvár. Egy 36 éves férfi Texasban vesztette életét, amikor labdákat keresett egy rokona társaságában. Amikor nem emelkedett a felszínre, társa riasztotta a hatóságokat, akik alig két és fél méteres mélységben találtak rá a szabadtüdővel labdát gyűjteni próbáló férfi testére.

Egy 16 éves vietnami fiút olyan állat sebzett halálra, amitől kevés búvár fél: egy tűhal. A két méteres vízben tengeri uborkák után kutató Duong Trong Anh valószínűleg szintén többet hallott veszélyes cápákról. Ám a hegyes, tűszerű orráról ismert hal egyenesen a fiú mellkasába szúrt, valószínűleg egyszerűen menekülni próbált, amikor a búvárokat meglátta. A fiú barátai a tűhalat is a felszínre hozták, és a család úgy döntött, együtt temetik a halat a fiatalon meghalt búvárral.

[ CDNN hírei nyomán ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. VasMacska 2007 sze 24. 12:53  
Nahát!  53 éves,  idős(?!?) férfi,akit ráadásul Junior-nak hívnak.

Merülőhelyek

Tobia Island (Sandy Island)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés