»» ««

Megdöbbentő jelentés

Külföld

Több alkalommal írtunk a Coast Guard búvárainak tavalyi sarkvidéki balesetéről. Egy ideig azt állították, az okok nem ismertek, ám most nyilvánosságra hozták, mit kellett takargatni az illetékeseknek.

Mint a jelentésből kiderül, egészen elképesztő hibasorozat okozta a tragédiát, amiből akár egy is végzetes következményekkel járhatott volna. A történtek mindenesetre elég rossz fényt vetnek a Coast Guard professzionálisnak gondolt búvártevékenységére.

Mint ismert, tavaly augusztusban az Északi-sarkvidéken a Healy kutatóhajó két búvára, Jessica Hill és Steven Duque életét vesztette egy szokványos rutinmerülés során. Az már az első jelentésekből ismert volt, hogy valami nagyon félresikerülhetett a merülési tervhez képest, ugyanis nem az előre megbeszélt 6 méterre ereszkedtek a búvárok, hanem gyakorlatilag a tengerfenék állította meg őket, majdnem 60 méteres mélységben. Mire felhúzták a két búvárt, már nem lehetett rajtuk segíteni.

A vizsgálat fényt derített rá, hogy a kapitány azon a napon, augusztus 17-én pihenőnapot adott a legénységnek. Néhányan fociztak a jégen, páran elindultak jegesmedvét nézni. Hill hadnagy (aki ugyan a haditengerészetnél kapott búvárkiképzést, ám minősítésének érvényessége előző év májusában járt le) pedig úgy döntött, maga és a hajón tartózkodó két másik búvár számára egy könnyed gyakorlómerülést iktat be. Mint a jelentésben szerepel, a hajón elvileg hat búvárnak kellene dolgoznia, de három helyet nem töltöttek be a búvárcsapatban. Mivel mind a három búvár merülésre készült, nem volt képzett felszíni biztosító személyzet, aki segédkezhetett volna a merülésben. Az oldott hangulatú délutánon a legénység összesen 192 üveg sört fogyasztott, ketten a kötelet tartó biztosítók közül szintén ittak.

A merülés eleve rosszul indult, mert az egyik búvár ruhájába befolyt a víz, és ő nem merült. Duque kesztyűje is szivárgott, ő viszont így is merülni akart. Hill hadnagynak korábban volt egy kontrollálatlan emelkedéssel végződő merülése, és talán a túlbiztosítás kedvéért a szokásnál jóval több ólmot vitt magával ő is és merülőtársa is. A nagyjából 27 kilogramm ólom egy részét már csak olyan zsebekbe tudták tenni, ahonnan könnyen, gyorsan eltávolítani azt lehetetlen. Nincs magyarázat arra sem, miért nem csatlakoztatták a mellény inflátorát a palackhoz.

Nem sokkal a lemerülés után Hill és Duque kötele villámgyorsan kezdett letekerdni, olyan gyorsan, hogy szinte nem is tudták azt tartani a segítők. Nyilvánvalónak tűnhetett volna, hogy nem úszhatnak ilyen sebességgel vízszintesen. A Coast Guard szisztémája szerint egy rántás a kötélen azt jelenti: állíts meg. De a kötélkezelők nem értették a jelet, és azt hitték, azt jelzik nekik, minden rendben. A kötelet továbbengedték, végül Hillé majdnem teljesen el is fogyott. Ekkor kapott észbe a felszíni csapat, és elkezdték a felszínre húzást. Amikor először meglátták a búvárokat nagyjából 10 méteres mélységben, már mozdulatlanok voltak. A felszíni újraélesztés pedig nem járt sikerrel.

Azt már soha nem fogjuk megtudni, miért zuhant olyan gyorsan a mélybe a két búvár. Talán érzékelték a problémát, ám az ólmot eldobni képtelenek voltak. A felszerelés kapcsán pedig kiderült, hogy hiába ír elő éves szervízt a szabályzat, a Healy búváregységének felszerelését annak felállítása, 1999 óta senki nem ellenőrizte. A mostani vizsgálat kiderítette, hogy a felszerelés egyharmada nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

A tragédia után valamennyi búváregység felszerelését ellenőrizték, és továbbképzést írtak elő a búvároknak. Steven Duque húga szerint sokkoló, hogy mennyire felkészületlen volt a hajó legénysége, és testvére halála könnyen elkerülhető lett volna. Viszont hozzáteszi, hogy az alapos és őszinte vizsgálat minden hibát feltárt, és talán ez a jövőben majd megelőzi a hasonló balesetek bekövetkezését. A kapitányt leváltották és fegyelmi eljárás vár rá, de a Healy legénységének tagjai közül senkit nem állítanak bíróság elé.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés