»» ««

A búvárbalesetek okait vizsgálták Kanadában

A búvárkodásról

A tapasztalatlanság és a korábbi egészségügyi problémák okolhatóak a búvárbalesetek többségéért, állítja British Columbia régió halottkémje, Rose Stanton.

Stanton hozzátette, nincs példa arra, hogy a felszerelés hibája okozna baleseteket. Mindenesetre az utóbbi időben a búvárbalesetek gyakorisága és az érintett búvárok száma komoly fejtörést okoz.

Május 18-án egy 54 éves férfit ért szívroham búvárkodás közben Denman Island közelében, aki életét vesztette. Május 22-én egy 37 éves férfit sodort el az erős áramlás hajójától James Bay közelében, őt egy hajós mentette meg. Június 3-án egy férfi és egy nő nem tért vissza egy merülésből a hajóra Raco Rocks mellett. A parti őrség találta meg őket néhány kilométerrel távolabb, a másfél méteres hullámok között sodródva a felszínen. A körzet ismert erős áralmásairól. Július 5-én egy 33 éves ontarói, nászúton levő pár hölgytagja került bajba 15 méteres mélységben és életét vesztette, miközben férjével Sansum Narrowsnál merültek. Július 10-én egy férfi kapott szívrohamot a vízben Snake Island közelében.

Noha a búvárkodás rendkívül népszerű, a baleseteket elszenvedők igen gyakran nem túl gyakorlott búvárok és csak ritkán merülnek, mondta el Rose Stanton: "El kellene gondolkodni azon, milyen messze is vagy a segítségtől."

A környék legjobban felkészített búvárait, a haditengerészet Fleet Diving egységének tagjait gyakran riasztják, ha bajba került búvárokat kell keresni. Serge Vidalis hadnagy szerint a merülések veszélyessé válhatnak, ha a búvároknak nincs elegendő tapasztalata: "A kezdő búvárok vészhelyzetben nem feltétlenül a tanultaknak megfelelően reagálnak. Bárki elvesztheti az irányérzéket. Egy beszakadt dobhártya szédülést okozhat, vagy a búvárt a sűrű aljnövényzet akadályozhatja - a környezet nagy hatással van arra, hogy reagálsz egy helyzetben."

Az egység búvárai magasan képzettek és tapasztaltak, de állításuk szerint a víz még így is szinte próbára teszik a képességeiket: "A tapasztalatszerzés legjobb útja, ha rutinos búvárral merül valaki. Ha bajba kerülsz, jó tudni, hogy valaki olyan van melletted, aki már élt át hasonlót, és tudja kezelni a helyzetet." A potenciális veszélyhelyzetek ellenére Vidalis hadnagy szerint a búvárkodás teljesen biztonságos: "Éppen olyan biztonságos, mint bármelyik mások sport és talán ha semmi rizikó nem lenne benne, az emberek nem is érdeklődnének iránta."

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés