»» ««

Továbbra is fókuszban a lebegőképesség

A búvárkodásról

A BSAC biztonsági tanácsadója szerint képzési hiányosság áll az emelkedéssel összefüggő balesetek hátterében.

A drámai módon növekvő számú, felemelkedés közben bekövetkező balesetekért a lebegőképesség beállításának el nem sajátítása lehet a felelős. Brian Cumming a BSAC Diving Officer´s Conference egyik előadásában elmondta, hogy az éves jelentés szerint ez az első év, amikor az emelkedés közbeni esetek száma meghaladja a korábban leggyakoribb dekompressziós betegséget.

"Az utóbbi tíz évben drámai módon emelkedik az ilyen esetek száma", mondta el Cumming. Hozzátette, hogy általában túl gyors felszínre emelkedésekről van szó, aminek során a búvárok kihagyják a megállókat. A 91 ilyen eset többségében egyértelműen tetten érhető a képzettség hiánya, a mellény, a szárazruha, a dekóbója rossz kezelése egyaránt balesetet okozhat.

Bár összességében visszaesett a regisztrált balesetek száma, de ez összefüggésben lehet azzal, hogy 2007-ben az időjárás nem kedvezett a búvárkodásnak, és kevesebb merülést hajtottak végre. 377 eset került az elemzésbe, amiből 349 történt az Egyesült Királyságban.

12 haláleset szerepel a statisztikában, ami jelentősen elmarad a korábbi tíz év 17,7-es átlagától. Cumming szerint általában összetett okok vezettek a végzetes balesetekhez, öt esetben pedig még nem világos, mi történt pontosan. Négy halálos baleset újralégzővel merülő búvárokkal történt. Nem egyértelműen a felszerelést okolják ezekben az esetekben, de kizárni sem lehet az újralégző hibáját. Voltak esetek, amikor a búvár csapdába esett a víz alatt, elvesztette társát, illetve egészségügyi okora visszavezethető halálozások.
A hajófedélzeten és vízfelszínen történtek esetek közül 71-ről érkezett bejelentés, ami alacsony szám, viszont növekszik a búvárok elvesztésének száma. Cumming szerint ki kell emelni a merüléstervezés fontosságát, és növekedhet a búvárok megtalálását segítő eszközök jelentősége.

A konferencián Cumming köszönetet mondott a parti őrségnek is, amiért pontos információkkal segítette a balesetek elemzését.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés