»» ««

A tudás hatalom

A búvárkodásról

Érdekes szabadon elérhető tanulmányokat szeretnénk cikkünkben ajánlani.

Az első anyag rendszeres olvasóink számára már ismerős lehet: a BSAC éves, 2011-es baleseti jelentését találhatjátok meg ezen az oldalon. Ez a nagyon hasznos és tanulságos összefoglaló évről évre rámutat az adott időszak jellemző baleseteire, és igyekszik az adatok alapján következtetéseket levonni. A biztonságos merülést segíti az, ha képet kapunk arról, milyen tendenciák figyelhetők meg egy egész év eseményeit figyelve.

Érdemes a teljes anyagot átolvasni, de a szerzőkre támaszkodva néhány fontos részletet kiemelünk. A jelentett események száma a kilencvenes években indult dinamikus emelkedésnek, azóta viszont nagyjából állandónak mondható. 2011-ben némileg visszaesett a számuk a korábbi évhez képest. A leggyakoribbak a felszínen bekövetkezett események, aminek viszont örömteli módon visszesett a száma, az az emelkedés közbeni (dekompressziós betegséggel vagy más sérüléssel nem járó) problémák, amik a lebegőképesség helytelen beállításával hozhatóak összefüggésbe. A felszerelés meghibásodása szerencsére nagyon ritkán fordult elő a jelentések szerint, tehát a korszerű, jól karbantartott felszereléseken nem múlik a merülés biztonsága.

11 halálos kimenetelű eseményről ejt szót a jelentés, ez az utóbbi évek átlagánál alacsonyabb. Az viszont kiderült, az áldozatok háromnegyede 50 évesnél idősebb volt, és többször előfordult, hogy más, korábban meglevő egészségügyi probléma okozott bajt. Ismét felhívják hát a szerzők a figyelmet arra, hogy a búvároknak oda kell figyelni a saját egészségi állapotukra és fittségükre. Megemlítendő az is, hogy a jelentett események közül csak 6 volt olyan, ami 50 méternél mélyebb merülés során következett, ám ezek közül 2 tragédiával végződött- a nagy mélység fokozott kockázatára tekintettel kell lenni.

A búvárkodás egészségügyi vonatkozásai iránt érdeklődők egy érdekes és ingyenes kiadványt találhatnak meg a Diving Medicine for SCUBA Divers oldalon: a könyv legújabb, 2012-ben frissített kiadása szabadon letölthető. A különféle sérülések és betegségek leírása az átlagbúvár számára is közérthető formában van összefoglalva ebben a munkában, de a szerzők kitérnek többek között a búvártörténelemre, az alapvető fizikai ismeretekre, a búvárfelszerelésekre is.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Little Brother / Small Brother

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés