»» ««

Szigorítások Új-Zélandon

Külföld

Az új szabályok bevezetésének oka az, hogy szeretnék visszaszorítani a búvárbalesetek számát.

Egy, a közelmúltban megfulladt búvár már az ötödik áldozat volt 2005-ben, és a szakértők szerint az esetek többsége elkerülhető lett volna. A búvárkodás az utóbbi időben a legnépszerűbb szabadidős tevékenységek közé tartozik Új-Zélandon, de évente átlagosan hatan szenvednek halálos kimenetű balesetet.

- A halottkémek jelentései szerint az utóbbi öt évben elhunyt búvárok fele nem tartotta be a biztonsági előírásokat - állítja Lynn Taylor, a New Zealand Underwater Association (Új-zélandi búvárszövetség) elnöke. A szervezet keményen dolgozott 2005-ben az új szabályok bevezetése érdekében, amelyek többek között sűrűbb orvosi szűrővizsgálatokat írnak elő, különösen az idősebb búvárok számára.

Alan Muir, a Water Safety New Zealand ügyvezetője segédkezett az ajánlások megfogalmazásában:
- Azt mondanám, hogy sok búvár csak laza testmozgásként tekint a merülésre, egyszerűen csak felveszik a felszerelésüket, hiszen olyan régóta csinálják már, így aztán nem figyelnek oda az egészségükre vagy a fittségre.

Ám a szakértők állítják, nem csak egészségügyi kérdésről van szó, alaposabban oda kellene figyelni a felszerelésekre is, mert azok is sok balesetért felelősek. Dave Drane, a Splash Gordon tulajdonosa szerint az tartja életben a víz alatt, ha rendesen ügyel a felszerelés állapotára. Szerinte a saját felszerelésünkkel akkor járunk el helyesen, ha megcsináltatjuk az éves átvizsgálást.

Sokak szerint viszont igencsak hideg fogadtatásban részesülnek majd az előírások. Jeff Vincent búvároktató így fogalmaz:
- Akad sok fickó, aki már régóta merül, és ha azt mondanánk nekik, menjenek orvosi vizsgálatra, ami a búvárkodáshoz, mint kedvtelési sporthoz kell, olyan lenne nekik, mintha egy vadásznak kellene vizsgálatra menni vadászat előtt.

Tehát hiába tűnik jónak az ötlet, nem könnyű életbe léptetni a szabályozást. Az Underwater Association néhány héten belül tervezi eljuttatni az új irányelveket az egészségügyi intézmények és a búvárboltok számára szerte az országban.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés