»» ««

Egy végzetes próbamerülés tanulságai

Külföld

Egy skóciai baleset vizsgálata után vonta le a következtetéseket a hatóság.

Az eset 2006 májusában történt, amikor az 1964-ben született Lynn Herriot életét vesztette Oban közelében, a Gallanach Bay merülőhelyen. Lynn és nővére egy nyaralás előtt szerettek volna megismerkedni a búvárkodással, és felkeresték a helyi búvárklubot. Bár tagok nem lettek, egy oktató, Gordon Rankin egy uszodai ismerkedésre invitálta őket. A hölgyek először itt láttak légzőkészüléket, és egy rövid próbautat is tettek a víz alatt.

Amikor néhányan a klubból egy roncs merülésére készültek Oban közelében, Rankin ismét szólt a testvérpárnak, hogy nem akarnak-e részt venni a túrán, és egy nyugodtabb helyen akár nyílt vízben is merülni. ők örömmel mentek el a túrára, és a hajó fedélzetén várakoztak, amíg a búvárok végrehajtották a roncsmerülést. Utána került sor a part közelében a sekély merülésre, de a hideg víz miatt, ellentétben az uszodával, itt már búvárruhára is szükség volt. Mind a ketten két klubtagtól kaptak kölcsön szárazruhát, ám azok a kis termetű nőkre nagyok voltak. A tapasztaltabb búvárok ezt nem tartották problémának, és némi gyorstalpaló oktatás után beöltöztek és vízbe mentek, mind a ketten egy-egy tapasztaltabb társsal, akiknek palackjában viszont csak az előző merülés után megmaradt, csekély mennyiségű levegő volt. Az idősebb testvér a vízbe érve megijedt, és úgy döntött, inkább nem merül.

Lynn merülése is problémásan indult, ugyanis nem sikerült lemerülnie.
Sem ő, sem a vele együtt merülő Gordon Rankin nem szokványos, könnyen oldható ólomövet viselt, hanem egy inkább technikai búvárok által használt Ralf Tech hevederzetet, sőt, még bokasúlyokat is. Mivel így sem volt elég a súly, Rankin nagy köveket tett Lynn zsebébe. A vizsgálat megállapításainak egyike az volt, hogy nem vették figyelembe, a lötyögős ruhában milyen sok levegő rekedhetett, és annak kiszorítása helyett túlsúlyozták a kezdő búvárt. A merülés ezek után problémamentesen zajlott le, bár a komputer letöltése után kiderült, a levegőintegrált komputer már ekkor figyelmezette az oktatót, hogy a kevés levegő miatt rövid a fenéken eltölthető idő.

Nagyjából hat percet töltöttek három-négy méteres mélységben, amikor a felszínre emelkedtek, az utólagos vizsgálat szerint a komputer ekkor gyors emelkedés jelzést adott. A felszínen úszva indultak a part felé, de Rankin észrevette, hogy Lynn kivette a szájából a reduktort. Figyelmeztette, hogy tegye vissza, majd kicsivel később a próbamerülő búvárra nézve látta, hogy valami baj van, mert Lynn lassan süllyedni kezdett, ám a reduktor nem volt a szájában. Rankin lebukott utána és megragadta a mellényének vállát, ám az oktató egyszer csak érezte, nem jön levegő a reduktorából, mert kiürült a palack, így nem tudott a mellénybe sem levegőt fújni. Mivel mind a kettejüknek súlyhevederzete volt, egyikből sem tudott ólmot oldani gyorsan, egy kézzel. Az életét féltő oktató elengedte a másik búvárt, eldobta az ólmot, és a felszínre emelkedett, ám ettől a pillanattól fogva esélye sem volt rá, hogy visszamenjen a bajba került Lynnért a víz alá. Gordon Rankin segítségért kiáltott, és egy másik búvár hozta fel Lynn Herriot akkor már élettelen testét, akit nem sikerült megmenteni.

A vizsgálat több fontos hiányosságra mutatott rá. Az egyik megállapítás az volt, hogy egy ilyen jellegű nyílt vízi próbamerülés előtt meg kell tanítani az olyan alapvető dolgokat, mint például a szárazruha használata, vagy az ólom oldása. Szintén fontos lenne, hogy a búvár a számára megfelelő méretű felszerelést kapja, mert a problémák már akkor elkezdődtek, amikor a túl nagy szárazruhában rekedt levegő miatt nagyon túl kellett súlyozni a búvárt. A bokasúlyok és a zsebbe tett kövek nem dobhatók el könnyen, és a súlyhevederzetből is nagyobb erővel kell kirántani az ólomzsebeket, ezt Lynn soha nem gyakorolta előtte. Valószínűleg a merülés során a szárazruhából szökött levegő, és ezért a túlysúlyozott búvár a felszínen már nem tudta megtartani lebegőképességét. Az oktató végzetes hibát követett el, amikor a vizsgálat szerint maximum 40 bar levegővel indult a víz alá, és így a vészhelyzetben egyszerűen már nem volt elég levegője. A tartalék palack úgy volt rögzítve, hogy képtelen volt elérni, és mivel neki sem könnyen oldható öve volt, ezért csak a másik búvár elengedésével tudta menteni az életét.

Az elemzés rámutatva a hibákra, egyértelművé teszi, hogy sorozatos mulasztások vezettek a tragédiához. Hiába tervezték kis mélységbe a merülést, hiába volt megfelelő a felszerelések állapota, vagy az oktató képzettsége, mégsem lehet eltérni néhány alapvető fontosságú szabálytól. A baleset lefolyásának részletes elemzését közzé is tették. A család még nem döntötte el, hogy indít-e pert Gordon Rankin ellen.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 189. hopposztkopp 2008 dec 08. 12:28  
Ha jól emlékszem úgy 96 után jelentek meg az első nitrox dolgok használati szinten. Utána már a komputerek némelyike is tudta . Ha előnyeit és veszélyeit vonalba állítom, akkor arra a következtetésre jutok, hogy csak az használja aki veszi a fáradtságot és megtanulja.
Csak példa: mennyi palack o gyűrűt cserélsz airnél és mennyit a nitroxnál ? Az a Q.- kokszigén igenis veszélyes és romboló. Sőt sunyi gáz.
Kevesen merülnek már táblázattal és órával, de az arányosítás miatt jó ha tudja az ember. A komputer nekem nem szentírás, de megnyugtat, ha közelit mutat ahhoz, amit én számoltam. Még a parton.
 188. Garfield33 2008 dec 08. 10:33  
Majdnem, majdnem.
De mivel elég soxor dekózgattunk a nitroxxal is, mondhatnám, hogy most az egyszer a merülés (lényegi) időtartama volt az elsődleges.
Amúgy meg sajna nem volt igazán nagy éjszakai élet a hajón (tudom, mert minden este én feküdtem le utoljára), a gyíkarcúak nem bírták a strapát és sajnálták a pénzt a sörre .-)
 187. Garfield33 2008 dec 08. 10:31  
Igazad van. Viharban.
Az összes többi esetben nem hiszem.
 186. Bunny 2008 dec 08. 09:43  
Vágod a témát! Garf is kizárólag ezért használt szudánban :)
 185. pygmy 2008 dec 08. 09:27  
ööö, levonhatjuk azt a következtetést, hogy a búvár azért használ nitroxot, hogy este jobban bírja a sörözést és pipázást?
A további 184 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés