»» ««

Rossz helyett hibást

A búvárkodásról

Egy baleset elemzésekor a szakértő kiderítette, hogy a búvár saját és kölcsönzött felszerelésére is ráfért volna a karbantartás.

Egy tragikus kimenetelű búvárbaleset bekövetkezésének körülményeit vizsgálták a Kajmán-szigeteken a közelmúltban. A 2012 márciusában történt eset során életét vesztette Pamela Langevin egy parti merülés során, és a tanúkat illetve a szakértőket ebben az ügyben hallgatták meg. A búvárfelszerelések vizsgálatát Scott Slaybaugh végezte, aki megkapta az áldozat által használt valamennyi felszerelést.

A komputer vizsgálata szerint a merülés maximum 20 méteres mélységben zajlott, 34 percig eseménytelenül, tehát kizárható volt a dekompressziós betegség. Ám ekkor váratlanul gyors felszínre emelkedés következett be, aminek már súlyos következményei lehettek. A reduktor működőképes állapotban volt, de a szakértő szerint már időszerű lett volna a karbantartás, mert a szűrők elöregedtek, a légzés a szokásosnál nagyobb erőkifejtést kívánhatott. Ez egy sekély merülés során valószínűleg nem okozhatott gondot. Az viszont bizonyos helyzetben bajt okozhatott, hogy a szájrész teljesen le volt harcolva, és volt rajta egy olyan szakadás, amivel éppen lehetett használni, de az is előfordulhatott, hogy vizet szívott vele a búvár, ez pedig öklendezést okozhat. Ilyen helyzetben jobb az oktopuszt használni a hibás második lépcső helyett. A szakértő szerint a víz szívása hozzájárulhatott a pánikhoz, ami után a búvár fellőtte magát.

Az áldozat merülőtársa, Judith Steinbock is tanúskodott a meghallgatáson. A part közelébe tértek vissza, társa nem jelezte hogy fel akarna emelkedni, de amikor újra az irányába nézett, a másik búvár már nem volt mellette. Később látta meg, hogy már a víz felszínén van. A bajban levő búvár már az oktopuszát használta, beszéde érthetetlen volt. A hullámzásban a segíteni próbáló társ nehezen érte el a sérült búvárt, aki hamarosan eszméletét vesztette. Ekkor a társ a fejét a víz felett tartva próbálta a partra juttatni, ahonnan hamarosan segítség érkezett.

Judith Steinbock elmondta, hogy a merüléshez csak palackot béreltek eredetileg a Sun Divers nevű cégtől, mert mind a kettejüknek volt saját felszerelése. Ám amikor Pamela Langeving összeállította a sajátját, szivárgást hallottak, és akkor a búvárbázis ingyen adott neki egy kölcsönzős reduktort és mellényt. Ez rendben levőnek tűnt az összeszerelés után. A bolt dolgozója azt vallotta, hogy vizuálisan ellenőrizte a reduktort és jónak gondolta, a javítandókat ugyanis a szervizelésért felelős embernek adják át. Beazonosítani nem tudta a felszereléseket mert azok nem számozottak, de a bázis nevének kezdőbetűi (SD) ott voltak rajtuk.

A sérült búvárt kórházba szállították, de többé nem tért már magához. A boncolás szerint a tüdeje komolyan megsérült a balesetben, a halál okaként a hirtelen emelkedés miatti barotraumát jelölték meg. A halottkém balesetet állapított meg a meghallgatás végén.

[ compasscayman.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. Vanek 2013 máj 06. 20:03  
Dzsásztforfán.
 11. Vanek 2013 máj 06. 20:03  
Akár ott is. Kőbányán is van víz. Ezt első kézből tudom.
 10. hopposztkopp 2013 máj 06. 09:30  
Márha tele van vízzel, akkor minek kell még odaszivattyúzni is?
 9. Káplán 2013 máj 06. 09:27  
Meséld ez Köbányán.
 8. Vanek 2013 máj 05. 20:34  
Mondjuk ha tele van vízzel a pince, akkor inkább a szivattyú szokott a célravezető lenni és nem a búvárcucc.
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Safaga Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyegyéb tengeri emlős teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés