»» ««

Túlzott magabiztosságáért életével fizetett az oktató

Külföld

Egy igen tapasztalt san diegoi búvároktató, a 49 éves Steven Oliver Donathan életét vesztette egy behatolásos roncsmerülés során. A baleset vizsgálata során kiderült, hogy nem tartotta be az alapvető biztonsági előírásokat.

A hajó kazánházába való behatolás során Donathan nem használt vezetőkötelet, valamint elszakadt merülőtársától is. A kazánház a roncs olyan része, amely le volt zárva a búvárok előtt veszélyessége miatt. A Yukon nevű, kiszuperált kanadai hadihajót 2000-ben süllyesztették el a búvárok számára, és jelenleg nagyjából 30 méteres mélységben nyugszik Mission Beach közelében. A haláleset az első volt a roncs történetében, noha az elmúlt öt évben 10,000 merülésre került itt sor.

A san diegoi rendőrség nyomozása, melyben közreműködtek az életmentő búvárok is, arra az eredményre jutott, hogy a búvár nagy mértékben felelős volt a balesetért. A jelentés szerint Donathan elvesztette a tájékozódóképességét, miután a kazánházban felkavarta az aljzatot, és a látótávolság gyakorlatilag nullára csökkent. Ráadásul lámpája is beázott a merülés során. Míg a legtöbb búvár ilyen behatolások során vezetőkötelet is alkalmaz, Donathan nem tette ezt, noha nála volt ez a felszerelés is.

Így aztán Donathan nem tudta megtalálni az egyetlen kivezető utat, egy keskeny folyosót, és 74 perccel a merülés kezdete után elfogyott a levegője. A kazánházat azért zárták el a búvárok előtt, mert a különféle alkatrészek között a keskeny folyosókon igen nagy a beakadás veszélye. Az is nehezíti a merülés során a tájékozódást, hogy a hajó az oldalán fekszik, tehát a falak tűnnek a mennyezetnek.

Nick Lerma hadnagy, a San Diego életmentő szolgálat búvárcsoportjának vezetője úgy véli, Donathan túlságosan magabiztos volt, és szükségtelen kockázatokat vállalt. Mint elmondta: "Ha valaki ebből valamiféle biztonságra vonatkozó üzenetet szeretne kihozni, az annyi, hogy az alapvető biztonsági szabályok a búvárkodásban teljesen függetlenek attól, milyen tapasztalt vagy."

Donathan a baleset során egyébként gyakorló merülést vezetett, egy roncs belsejében kialakuló vészhelyzetet szeretett volna szimulálni a tanulójával. Amikor behatoltak a roncsba, Donathan a szűk folyosókon eljutott a kazánházba vezető átjáróig, ami azonban túl keskeny volt, így társa nem tudta oda követni. A tanuló, aki maga is tapasztalt búvár és a továbbképzés miatt tanult Donathannál, hiába próbált jelezni Donathannak, ő ment tovább. Miután elvesztették egymást, keresni kezdte Donathant, majd a hajón kívül várakozott, végül a felszínre emelkedett. Ez már a tizedik közös merülésük volt, és a korábbi merüléseken már legalább négy alkalommal elvesztették egymást. Bár ez a kedvtelési búvárok számára veszélyes lehet, az egyedül merülésben tapasztalt Donathan számára viszont nem jelenthetett volna problémát, mondta el a tanuló, Joseph Dangelmaier.

Steve Haynes, a búvárok san diegói szervezetének korábbi elnöke szerint Donathan egyszerűen magára hagyta a tanulóját. "Társ nélkül merülve egy tiltott területre Steve-nek minden adódó problémát egyedült kellett volna megoldania", mondta el Haynes. "Nem hiszem, hogy túl sok oktató akadna, aki szerint Steve jól döntött, amikor nem ügyelt rá, hogy a tanuló követi-e. Tanulónak és oktatónak egyaránt tudnia kell, mi történik a merülés során."

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Doc Mai

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcsikóhal jelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés