»» ««

Megjelent a BSAC baleseti jelentése

A búvárkodásról

Bárki számára elérhetőek a 2012-es jelentés adatai, a baleseti beszámolókkal együtt.

A búvárkodás iránt érdeklődők számára az egyik fontos információforrás a BSAC baleseti jelentése, ami az előző évi jelentéstől eltelt időszak baleseteit összegzi. A több típusba sorolt balesetekről készített rövid beszámolók mellett egy általános statisztikát is tartalmaz, és megpróbál következtetést levonni a számszerű adatokból. Noha a brit vizekben bekövetkezett balesetek mellett csak a BSAC tagok más országokban bekövetkezett baleseteit összegzi, bárki számára hasznos lehet.

A 2012-es jelentés 2011. október 1. és 2012. szeptember 30. közötti eseményekről ad számot. Külön kezelik a végzetes baleseteket, amelyekből ebben az időszakban 17 történt. Ebből négy bizonyíthatóan olyan eset volt, amikor a búvárkodással összefüggésben nem levő egészségi állapotbeli probléma volt a felelős. Akadnak még olyan esetek, ahol lehetett ilyen a háttérben, de ezekre nem volt bizonyíték. Öt alkalommal történt a merülés során olyan, amikor búvárok szakadtak el egymástól. Négy esetben újralégzős búvár szenvedett halálos balesetet, de abból kettő esetben a felszerelés valószínűleg nem játszott szerepet. Három esetben volt a merülés mélysége nagyobb 50 méternél. A végzetes balesetek esetében folytatódott az a ternd, hogy az 50 évesnél idősebb búvárok kerültek inkább bajba, 11 esetben (65 százalék) közülük került ki az áldozat, noha a BSAC aktívan búvárkodó tagjainak csak 16 százaléka tartozik ebbe a korcsoportba.

Ám az előzetes orvosi vizsgálat sem deríthet fényt minden fennálló problémára. Nem egyszer következik baleset úgy, hogy az áldozatot fittnek, sportosnak ismerték, de természetesen gyakoribb eset az, hogy idősebb, nem megfelelő fizikai állapotban levő búvár vállalkozik túl nagy kihívást jelentő balesetre. A dekompressziós kezelést igénylő eseteknél gyakori kiváltó ok az, ha valaki emberi hiba miatt túl gyorsan emelkedik, kihagyja a dekompressziós megállókat, de az is előfordul, hogy a komputer utasításait betartó búvár lesz rosszul.

A számadatok elemzésekor azt látták, hogy a tavalyihoz képest kevesebb balesetet jelentettek, de a szerzők szerint nem a búvárok igyekeznek biztonságosabban merülni, a rossz időjárás vagy más trendek miatt egyszerűen kevesebben merültek a brit vizekben.

Akit további részletek érdekelnek, a BSAC 2012-es baleseti jelentését itt töltheti le.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Káplán 2013 jan 22. 15:11  
"Az lenne a szerencsés, ha lenne egy olyan adatbázis minden búvárról - mondjuk a merülési naplójában - ami legalább az alap betegségeit felsorolná. Pld: histis, egoista, mindentudó, macerás, feledékeny, kövér, öreg, szenilis, stb.
Ez qrva jó. Idézni való sorok.
 10. hopposztkopp 2013 jan 22. 13:49  
(onnan megy az a sok kis elektron)
Most komolyan: azzal mindenki tisztában van - ránézésre, találomra - kik azok az emberek akikkel biztosan baj lesz.
Tízéve nem látott emberek húsz év múlva is ugyanazokat a hibákat fogják elkövetni, újra és újra, míg meg nem halnak. Lefogadom ismersz olyanokat, akiket meglátva is tudod: ma nem lesz egy jó napom. Kötelességtudatból és jószándékkal persze próbálkozol, de a kutya kutya marad, a tej meg túró.
Az lenne a szerencsés, ha lenne egy olyan adatbázis minden búvárról - mondjuk a merülési naplójában - ami legalább az alap betegségeit felsorolná. Pld: histis, egoista, mindentudó, macerás, feledékeny, kövér, öreg, szenilis, stb.
Az igazság fáj a legjobban, de becsapni magamat...  Férfiak lennénk nem?
Nos egy halat látva tudom mire számítsak. Igaz ez a búvárra is sokszor.  Nics sírás, nincs gond.
 9. Káplán 2013 jan 22. 13:17  
Aksin biztosan Te vagy a negatív pólus ....
 8. hopposztkopp 2013 jan 22. 12:47  
Csak kérdem: mi szerepelne ebben a statisztikában?  Mondjuk olyan, hogy tíz éve nem merült búvár külföldön kőhalat símogat? Egyáltalán, van v.mi haszna? Találékony nemzet lévén, sajnos ha egyszer mondtak nekem igazat arról ami történt. Ott voltam, láttam, háromból öt variáció - végére megegyztek v.mi másban. Felelős, meg az aki ott sem volt...
 7. Káplán 2013 jan 22. 11:12  
Persze, hogy tudom. De nem jelenti azt, hogy nem hiányolom. Persze, tudom, hogy ez csak álom. Mert királyfi vagyok (voltam).
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés