»» ««

A Thai barlangi baleset megfilmesítései

Külföld

Ahogyan várható volt, a 2018-ban a Tham Luang barlangban rekedt srácok kimentése megfilmesítődött. Többször is.

Bizonyára mindenki emlékszik az esetre, nem kell elmagyarázni, mi is írtunk róla - a cikk alatt megtalálod. Egy focicsapatnyi Thai gyerek és az edzőjük bement a barlangba, leszakadt az ég és a víz elzárta a kivezető utat. Az egész világ megmozdult, míg több nap után külföldi barlangi búvárok helyi erők támogatásával kihozták őket kalandos és egyedi módon. A történet adta magát, hogy megfilmesítsék - így is lett.

A NatGeo-s Lecsapolt óceán sorozat-ban a 2. évad 9. része szól a barlangi mentésről 48 percben "Barlangi mentés Thaiföldön" címmel. Ha nem kapjuk el a tévében, a Disney+ streaming csatornán meg lehet nézni. A film a legmodernebb lézeres képalkotó technológia segítségével, látványos 3D-s grafikák bemutatásával tárja elénk barlang és a környezete szerkezetét. Virtuális látvány mellett élőben is megnézhetjük, hiszen a csapat a lézerfelvételekhez a száraz évszakban bejárta azokat a járatokat, ami a mentés alatt vízalá kerültek. Igazán érdekes volt látni a levegőben kifeszített vezetőköteleket, a kötéldobot vagy szárazon látni a placcot, ahol a srácok majd 3 hetet töltöttek el. Szerintem roppant érdekes feldolgozás, a fő hangsúly a helyszínre - a barlangra, a hegyre - került, ami a többi feldolgozásból pont hiányzik.

Natgeo: The rescue

Szintén a NatGeo gondozásában készült egy komolyabb dokumentum film is, az 1 óra 47 perces "The Rescue" címen, és szintén elérhető a Disney+ kínálatában - mielőtt bárki rácsoldálkozna, hogy kerül a Mikiegér csatornára, nos van egy külön National Geographic szekciója (is). Ez a doku már szépen átöleli az egész történetet az elejétől a végéig, véleményem szerint nagyon korrekt anyag, sok információt megtudhatunk belőle. Megismerhetjük belőle a kulcsszereplőket, a hátteret a technikai dolgokat, és persze az események történetét, igazán élvezetes anyag.
Ja, és ha már a Disney+ -on járunk, van ott egy "Becoming Cousteau" című friss 2021-es doku is, amit szintén ajánlok megtekintésre.

Amazon: Tizenhármak

Végül a cikk apropója a mostanság megjelent "Thirteen lives" magyarul a "Tizenhármak", ami egyébként az Amazon Prime Video kínálatában érhető el, mint saját gyártású filmje. A NatGeo-s The Rescue-vel ellentétben ez mozi és nem dokumentum film, de ugyanúgy a valós történetet mutatja be, csak máshová, inkább a személyekre helyezett hangsúllyal. Erre most fel lehet szisszenni, de szerencsére nem Hollywood-i cukormázas rendezés, úgyhogy azonkívül, hogy pl. olyan főszereplők játszanak benne, mint Viggo Mortensen és Colin Farrell semmi nem utal arra, hogy mozifilm és nem egy doku.

Egy kicsit elnagyoltabb, az elején gyorsan átrohannak, viszont búvár szemszögből az Amazon megvalósítása élvezetesebb, mert minimum a film fele víz alatti felvétel (nyilván megrendezett, de akkor is). Aki nem merült barlangban, vagy igen de nem ennyire extrém helyen, egy kicsit betekintést nyerhet abba, mi vár a barlangi búvárokra. Emellett olyan háttérinformációk is megjelennek, mint pl. milyen szálak mozgatták a Thai résztvevőket, az épp távozó kormányzó akinek a nyakába varrták a felelősséget, a katonai búvárok, akiknek ciki volt, hogy két "öregcsóka" képes volt arra, amire a fiatal kommandós búvárok kevésbé. De tetszik, hogy olyan "névtelen" hősök is említésre kerülnek mint a barlang melletti gazdák, akik vállalták hogy a hegyről leterelt vizet a földjeikre engedték, elpusztítva vele a teljes termést (a kormány kompenzálta őket utólag). Vagy épp azok a helyi önkéntesek akik a hegyen a víznyelőket torlaszolták el és vezették le a vizet, így akadályozva a barlang feltöltődését.

Mindent összevetve én azt gondolom, mindhárom feldolgozás kiváló a maga módján, más-más aspektusból közelít így a teljes képhez érdemes mindegyiket megnézni.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés