»» ««

A túraszervezőt hibáztatja a halottkém

Külföld

Egy tragédiával végződött galapagosi merülés vizsgálata fejeződött be a közelmúltban.

From Flickr by cdorobekA 40 esztendős angol Donna Newton tavaly októberben vesztette életét, miután bajba került egy merülés során. A halottkém több alapvető hibára is rámutatott. Először is azt emelte ki, hogy a merülőtársi rendszert nem tartották be, mert Donnát magára hagyta a másik búvár. A helyi merülésvezető szintén nem figyelte őket és ezért nem is reagált erre. A búvárok vészhelyzeti jeladójának jeleit érzékelő készüléket szintén nem kapcsolták be a merülés idejére.

A halottkém így összegezte a történteket: "A velük tartó merülésvezető nem tartotta szemmel őt és merülőtársát. A merülőtárs elmulasztotta jelezni a másik búvárnak és a vezetőnek, hogy korábban a felszínre emelkedik, és a vezető szt sem vette észre, amikor később az emelkedését nem tudta kontrollálni az egyedül maradt Donna Newton, talán azért mert öklendezni kezdett. Ezek a szokásos merülési eljárás szabályainak megsértését jelentik."

Az áldozatot utoljára 30 méteres mélységben látták teknősökkel együtt úszni. A merülésvezető csak kis idő múlva vette észre, hogy nincs velük. A felszínen bukkantak rá, a hátán lebegett maszk nélkül, arcán vért és az öklendezés nyomait látták. Mellénye fel volt fújva és bekapcsolta jeladóját is, ám a vevő a hajón ki volt kapcsolva. A gyászoló család a távolság és a költségek miatt nem tudott elutazni tájékozódni, így csak a vizsgálat után tudhattak meg arról többet, mi történt Donnával. A nőt nagyon sportos, fitt embernek ismerte mindenki, hiszen rendszeresen úszott reggelente, lefutotta a londoni maratont, kedvtelte a hegymászást is. Nem utolsósorban pedig 2004 óta merülésvezetői végzettséggel rendelkezett. Elismert volt mérnöki munkájában is, és helyben élte át Thaiföldön a cunamit, ami után ott maradt hogy segítsen újjápíteni a falut ahol megszállt.

Egy veterán búvárt is megkérdeztek a balesetről, aki szerint a galapagosi különlegességekbe belefeledkezett búvárokra és levegőtartalékukra sokkal jobban kell ügyelnie a búvárvezetőknek. Amikor lazult a fegyelem és mindenki csak saját magára figyelt, a vezető már senkit nem kontrollált, így azzal sem lehetett tisztában, mi történik Donnával. A szerencsétlenül járt búvár társának cselekedetére sincs mentség, aki minden jelzés nélkül elindult a felszínre. Miközben Donna az életéért küzdött, ezt senki más nem vette, nem vehette észre a fegyelmezetlen csoportban.

[ Kent News ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. hopposztkopp 2010 aug 10. 20:53  
Nem fordulhat elő mindenkivel ! Az ember nem keresi a bajt! A baj sem viszont. Maga az ember a baj. Mindig ugyanazokkal ugyanaz. Nem hibakód - kódhiba.
 10. hopposztkopp 2010 aug 10. 20:45  
Kigondoltuk. Merthogy láttam néhány embert - na jó éppen emberszabásút - öklendezni, sőt folyamatos haletetést is! Viszont ez csak akkor sikerülhet ,ha van még némi aer. Akkor is nagyon fegyelmezetten kell ezt csinálni, mert ha bármilyen "idegen anyag" kerül a tüdőbe, szinte biztos a fulladás.  
 Viszont, régen hallottam (biztos forrás) olyan rutinos és tapasztalt búvárról aki aer hílyán kutyából felúszott tizennyolcméteres dekóból. A rutin abból is adódott, hogy már csak a felszínen mert öklendezni, addig tartotta magát. Még a pánik határán is tudott gondolkodni. Nem kis teljesítmény!  
 
Másrészt, ha lehet egy halottkém ennyire sokoldalúan és kivállóan képzett az élet majd minden területén, akkor mi is. Volt v.mi lett egy eredménye. Mi pedig kitöltjük, ahogy nekünk tetszik. Az ujságíró is azt ír amit gondol, nem amit lát.☻
 9. magpali 2010 aug 10. 10:01  
Igazatok van! Tényleg figyelmetlen voltam, mert szó sincs arról, h elfogyott a gáz a palackból. Meaculpa. Attól még akkor is megmarad a kérdés: átgondolta egyáltalán, amit tesz? Azt gondolom, h egy DM-nek (2004 óta volt DM) elég sok mindenre kell(ene) figyelnie, ami nem a vízben, hanem a parton-hajón kezdődik. Egyébként tényleg sajnálatos az eset, sajna bárkivel előfordulhat.
 8. zaja 2010 aug 10. 08:56  
Én elolvastam a cikket még1X és nem találtam a levegő elfogyására utaló infót. Az öklendezés adódhat bármitől. Szomorú történet.
 7. PDIC 2010 aug 09. 23:21  
Ha már a megfejtésnél tartunk (a valós körülmények ismerete nélkül)  egészen halkan megkérdezném: azt az információt honnan szedtétek, hogy üres volt a palackja?
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés