»» ««

Balesetek a Vandenbergnél

Külföld

Július végén még szerencséje volt, de pár napra rá már valószínűleg nem a roncson merülő búvároknak.

Az amerikai parti őrség tegnap (augusztus 7-én) leállította a Thomas "Tommy" Faulkenberry búvároktató és volt parti őrségi tiszt keresésére indított hatnapos intenzív keresést, amíg nem érkeznek új információk. A búvár augusztus 2-án délután tűnt el a USS Gen. Hoyt S Vandenberg hajó roncsáról, hét mérföldre Key Westtől. A Vandenberg az Egyesült Államok második legnagyobb mesterséges zátonya. A 156 méter hosszú csapatszállító és rakétakövető hajót 14 évvel ezelőtt süllyesztették el búvárok számára, és maximális mélysége 42 méter.

Egy hajójától elszakadt búvár július végén még szerencsésen megmenekült a Florida Keys partjainál, köszönhetően két éber rendfenntartó rendőrnek. A floridai Marion megyei seriff hivatalának szolgálaton kívüli munkatársai éppen egy horgásztúrán pihentek a parttól hat mérföldre, amikor mintegy 400 méterre egy sérült tengeri madarat véltek felfedezni.

Woolf és Thoresen hadnagyok odahajóztak, és ahogy közelebb értek, rájöttek, hogy amit láttak, az nem szárnycsapkodás, hanem egy búvár, aki elsodródott a parttól. A fedélzetre húzták, és kapcsolatba léptek az amerikai parti őrséggel - amely arról tájékoztatta őket, hogy épp most kaptak egy hívást egy búvárhajótól egy búvárról, akit elsodortak az áramlatok.

"Nevezzük szerencsének, nevezzük éberségnek még a szabadnapjukon is, nevezzük, aminek akarjuk. Mi talán csak csodának nevezzük" - nyilatkozta később a seriff hivatala. "Örömmel jelenthetjük, hogy a búvár épségben és egészségesen került vissza, és a hadnagyok a nap végére néhány halat is partra tudtak vetni!"

Napokkal később azonban ismét riasztották a parti őrséget, amikor augusztus 2-án délelőtt 10 óra körül egy másik búvár eltűnését jelentették a Key Westnél lévő USNS General Hoyt S Vandenberg csapatszállító hajóroncs közelében.

És ezúttal a mentőszolgálatnak teljes körű keresési és mentési műveletet kellett indítania. A 44 éves Stock Island-i Faulkenberry a Key West-i Lost Reef Adventures búvároktatója volt, és az üzemeltető Dream Cat nevű hajójáról merült. A legénység jelentette a parti őrségnek, hogy 10 óra 13 perc körül, mintegy 53 perccel azután, hogy utoljára látták, nem tért vissza a merülésből.

A búvár családjának megsegítésére létrehozott két közösségi finanszírozási oldal egyike szerint a merülésre azért vállalkozott, hogy egy dekompressziós palackot akasszon fel egy kötélre. A Vandenbergnél erős áramlatok uralkodhatnak.

"Ez egy tragikus baleset volt" - jelentette ki a Key West parti őrség parancsnoka, Jason Ingram kapitány. "A búvárkodás eredendően veszélyes tevékenység. Faulkenberry tenger iránti szenvedélyére jól emlékszik a búvárközösség itt a Keys-en, és mély részvétemet fejezem ki a családjának ezekben a nehéz időkben".

Faulkenberry korábban maga is közel 20 évig szolgált a parti őrségnél. A parti őrség, az amerikai haditengerészet és hadsereg búvárcsapatai, a nemzeti gárda, a Monroe megyei seriff hivatala és a floridai hal- és vadvédelmi bizottság összesen 152 órát töltött a mintegy 4300 négyzetmérföldes - Connecticut becsült területének megfelelő méretű - keresési és mentési területen - közölte a parti őrség.

Faulkenberry négy, 15 és 21 év közötti fia számára egy másik GoFundMe-oldalt hozott létre az édesanyjuk, aki szerint Faulkenberry "tapasztalt búvár volt, aki imádta a vizet".

[ Divernet ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés