»» ««

Koronavírus miatt soha többet nem merülhetünk?

Tudomány

Aktív búvárokat vizsgáltak, miután felgyógyultak a COVID-19 fertőzésből. Az eredmények maradandó károsodást mutatnak.

Az már nem vitatott, hogy a Covid-19-et (koronavírus) súlyos betegségként kell kezelni. Az, hogy milyen későbbi következményei lesznek, csak lépésről lépésre derülhet ki.

Frank Hartig, az Innsbrucki Egyetemi Klinika vezető orvosa szerint a helyrehozott búvár betegek szintén különös veszélyben vannak. A tüdőben bekövetkező hatalmas változások jelentősen növelik a balesetek kockázatát - mondta az Innsbrucki Egyetemi Klinika vezető orvosa, Frank Hartig.

Hartig a kórház sürgősségi osztályát vezeti, és a Covid 19 betegek felelős válságkoordinátora. A klinikán az orvosok tucatnyi koronavírus pácienst kezeltek az elmúlt hetekben, a tünetmentestől a mesterségesen életben tartott intenzív kezelést igénylő betegekig. Közülük hat aktív búvár volt, akiket nem kellett kórházban kezelni, hanem otthoni karanténban gyógyították meg magukat. Egyik búvár sem volt súlyos eset, betegségeik öt-hat héttel ezelőtt voltak, és úgy vélik, hogy felgyógyultak. De már soha többet nem merülhetnek. "A tüdő károsodása visszafordíthatatlan" - mondta Hartig az APA-nak adott interjúban.

"Ez sokkoló, nem értjük, mi folyik itt. Valószínűleg egész életükben betegek lesznek, tehát nem számít, újra merülnek-e vagy sem" - mondta az orvos. A rossz hírt világossá tette a tüdő CT. "A képalkotó eredményei egyáltalán nem javultak" - mondta Hartig. "Mint 20 éves tapasztalattal rendelkező sürgősségi orvos, nehezen fogadom el, ha valami hasonlót látok egy 40 éves betegnél." - nyilatkozta az orvos.

A kontroll során néhány hét után két beteg szignifikáns oxigénhiányt mutatott terhelés alatt, ami a tartós tüdősérülés jellemző jele. Kettőjüknél a hörgők úgy viselkedtek stressz alatt, mint az asztmásoknál. A hat búvárból négy még mindig mutatott tüdőelváltozást a kontroll CT-n. "Még fel is hívtam a röntgenfelvételt készítő osztály, hogy megkérdezzem, nem cserélték-e el a képeket, mert egy látszólag egészséges beteg ült előttünk" - mondta Hartig. "Amikor megtekintették saját képeiket, sokkoló volt számukra" - mondta az orvos. "Rendszeresen ellenőrizni kell az ilyen tüdőkárosodásokat."

Az orvos szerint nem tisztázott, hogy a tüdőkön milyen hosszú távú hatások maradnak, és jelenleg csak találgatni lehet a következményeket. "Nem tudjuk, hogy a változások mekkora része marad meg" - mondta az orvos. Az eredményeket tekintve azonban nehéz hinni a teljes gyógyulásban. Ezért közzétett egy időközi jelentést a "Wetnote" búvármagazinban, hogy figyelmeztesse az aktív búvárokat. "Covid-fertőzés után, még akkor is, ha csak enyhe tünetek vannak, feltétlenül kell egy búvárorvosi felülvizsgálat, még akkor is, ha még tökéletesen gyúgyultnak tűnik a búvár".

Az orvosok vitát folytatnak a mesterséges lélegeztetésről is. Egyre több egészségügyi szakember veszi észre, hogy a Covid 19 betegek állapota gyorsan romlik, mihelyt rákötik őket a lélegeztető gépre. Az USA kórházai ezért igyekeztek a lehető leghosszabb ideig elhalasztani a mesterséges lélegeztetést. Az első figyelmeztetések Olaszországból érkeztek, ahol a mesterségesen lélegeztetett betegek nagy része meghalt.

Ilyen megfigyeléseket az Innsbruck-i klinikán is végeznek. A betegek alacsony oxigéntelítettséggel érkeznek a járóbeteg-klinikára, és eltekintve a gyorsabb légzéstől, a körülményekhez képest jól vannak, bár a tankönyv szerint ilyen rossz véroxigén telítettség esetén azonnal intubálniuk kell - jelentette Hartig. "Ha adunk nekik két liter oxigént, a vérében az oxigéntelítettség kissé jobb lesz, de néhány órával később sokuk intubációval és súlyos tüdő elégtelenséggel intenzív osztályra kerül" - mondta az orvos. Sok orvos úgy érzi, hogy a tiszta oxigén negatív hatásokat vált ki a tüdőben.

"Aggasztó, hogy arról amit az intenzív osztályon teszünk milyen keveset tudunk" - mondta Hartig. "Beszélünk emberekkel, és úgy érezzük, hogy a túl vannak a nehezén, és két órával később haldoklik" - mondta a sürgősségi orvos. Súlyosan beteg emberek esetében néha bebizonyosodik, hogy az oxigén szintén nem eredményes. A búvárok magasabb oxigénszintet mutatnak búvárkodáskor, például ha a Nitrox-szal merülnek. Ez veszélyes lehet, ha "a tüdőszövet még mindig érzékeny" - figyelmeztette Hartig. "Ezen a nyáron a szakértők véleményétől függünk" - hangsúlyozta, hogy a tanulmányok csak jövőre lesznek elérhetők.

(APA / hp)
[ rainews.it/tgr/tagesschau ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tulamben, Drop Off

Indonesia

5/9 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés