»» ««

Kevesebb a baleset

A búvárkodásról

Két évtizede nem következett be olyan kevés halálos búvárbaleset a BSAC jelentése szerint mint tavaly.

A brit búvárszövetség, a BSAC minden évben alapos jelentést tesz közzé a búvárok által jelentett balesetekről. A tavalyi jelentésben nem csak a halálesetek száma volt alacsonyabb, általában kevesebb volt a baleset is. Ilyenkor persze nem csak az lehet, hogy biztonságosabbá vált a búvárkodás, az sincs kizárva, hogy egyszerűen kisebb arányban jelentették az eseményeket, vagy pedig esetleg kevesebb volt a merülés (ez utóbbi azért nem feltétlenül valószínű). Persze minden haláleset fájdalmas, így aztán a kevésnél jobb lenne a nulla. Pont a biztonságosabbá tétele érdekében készítenek és tesznek nyilvánossá ilyen jelentést- követendő lenne a példa máshol is.

A jelentés legfontosabb megállapításait összegezve néhány érdekes tény kiszűrhető. Régen évről évre jellemző volt, hogy a viszonylag eseménytelen téli hónapok után áprilistól kezdődött megugrani a balesetek száma. Ezért a szakértők azt javasolták a búvároknak, hogy a szezon kezdetén lassan próbáljanak visszarázódni a merülések világába, óvatosan tervezzenek, ne vállalják túl magukat. Az utóbbi két év visszaesései akár azt is mutathatják, sokan megfogadták ezt a tanácsot.

Egyre kevesebb olyan esetet jelentenek, aminél a dekókamra a végállomás. Talán konzervatívabban merülnek a búvárok, talán az egyre elterjedtebb búvárkomputerekre hallgatnak jobban, de az is lehet, mind többen merülnek nitrox légzőgázzal. A haláleseteket illetően megállapítható, hogy 44 éves volt a legfiatalabb és 59 éves a legidősebb áldozat, tehát nem a fiatalabb korosztályba tartozókkal történt jellemzően a tragédia. Kiderült, hogy több esetben a búvár eszméletét vesztette a víz alatt, ami nehezítő tényező mentésnél, és arra is több példa volt, hogy nem a búvárkodással összefüggő egészségügyi probléma (például szívroham) volt a halál oka.

Érdemes tehát felkészülni a búvártúrák előtt, alaposan meg kell tervezni a merüléseket, és inkább óvatosnak kell lenni, a határokon belül kell maradni. Ami pedig szintén nagyon fontos, a búvároknak oda kell figyelni az egészségi állapotukra, az edzettségükre, és rendszeresen érdemes lenne eljárni az orvosi vizsgálatokra, hogy kiszűrjék a kockázati faktorokat.

A további részletek iránt érdeklődők a BSAC honlapjáról tölthetik le a legfrissebb baleseti jelentést.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Káplán 2015 dec 18. 14:37  
Lefordítanád ezt magyarra? :)
 7. Bárónő 2015 dec 18. 14:17  
Nem pletyka. Statisztika. Van egy nagyon rendes búvárklub Magyarországon, akiknek nagyon rossz a statisztikájuk. Mégis akiket ismerek és szóba is kerülnek, na azok el vannak ragadtatva tőlük. Nem hazudnak, tényleg jók.
(Tudom ám, hogy  na, de a la valahogy medditerránum hangzású.☺)
 6. Káplán 2015 dec 17. 10:36  
A pletykákkal sosem foglalkoztam. A hátralévő időre pedig nem fogok megváltozni.
Biograd na moru merülésileg amúgy tényleg jó (ez volt a reklám helye). :)
 5. Bárónő 2015 dec 15. 21:08  
Na jó. Egyébbként témába vág, hogy a nyáron Cavtatban volt egy rakás oktató, akik közül a többség a Biograd la morut dícsérték. Mármint az embereket. Köztük szerénységed is.
Csak. ( Mondjuk nekem elég ha engem nem bántanak. - Ez sem mindig teljesül.)

Szóval baleset meg statisztika. Mondjuk eddig jó. Jobb?☺
 4. Káplán 2015 dec 14. 16:15  
Látom, nem érted. De nem is vártam.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés