»» ««

Megjelent a BSAC éves búvárbaleseti jelentése

A búvárkodásról

A búvárok kondícióját és a búvárképzés hiányosságait emelte ki a BSAC (British Sub Aqua Club) baleseti jelentése. A balesetek számának növekedése viszont nem jelenti azt, hogy maga a búvárkodás vált volna veszélyesebbé, állította Brian Cumming a BSAC éves konferenciáján.

Mivel csekély számú halálos baleset történik, ezért egymást követő éveket tekintve százalékban kifejezve nagy lehet a különbség, de ha az átlagot tekintjük, nem vált veszélyesebbé a búvárkodás Cumming véleménye szerint. A BSAC adatai szerint az Egyesült Királyságban 11 halálos kimenetelű búvárbaleset történt a 2002. október - 2003. október közötti időszakban, míg 2003-2004 októbere közötti egy éves periódusban 25. De tíz év átlagát tekinte évi 16-17 végzetes baleset történik és ez a szám állandónak mondható. Az összes baleset száma is megugrott az előző évi 409-ről 489-re.

A jelentésben néhány veszélyfaktort is külön kiemeltek. Elsőként a balesetek jelentős részéért (5 haláleset a 25-ből) okolható kondicionális és egészségügyi problémákat. Ezek jellemzően a 40-50 év közötti férfiakat érintik. A lebegőképesség nem megfelelő elsajátításáért a búvárképzés hiányosságai lehetnek a felelősek. A halálos balesetek majdnem harmada (8 eset a 25-ből) akkor következett be, amikor a búvár a felszínen nem tudta fenntartani a pozitív lebegőképességet és így megfulladt. Az összes baleset között is jelentős az ilyen okokra visszavezethető esetek száma, ami indokolttá teheti a súly eldobásának gyakorlását a tanfolyamokon.

Az összes baleset 40%-áért (200 a 489-ből) az általában kontrollálatlan emelkedést követő dekompressziós betegség tehető felelőssé. Az utóbbi öt év átlagában ezen balesettípus aránya növekedett a legnagyobb mértékben. Ez ráirányítja a figyelmet a tanfolyamon tanított biztonságos felemelkedési technika alaposabb oktatásának szükségességére. A végzetes balesetek 20%-ának (5 haláleset a 25-ből) esetében pedig a búvárok hármasban merültek, ebből három esetben az egyik búvár elszakadt társaitól. Szintén három halálos balesetben párban merülők vesztették el egymást. Mivel jellemzően párban merülnek a búvárok, mégis ugyanannyi haláleset történt a hármasban merüléskor, a jelentés szerint az ilyen jellegű merülés fokozott veszélyt jelent a búvárokra.

A részletes baleseti jelentés a BSAC honlapján olvasható el.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés