»» ««

Balesetelemzés magasabb fokon

A búvárkodásról

Egy tanulmány az emberi tényezőket vizsgálta, de arra is rámutatott, fontos lenne a pontosabb jelentések készítése.

Manapság, amikor nagyon sokan búvárkodnak szerte a világban, és a gyerekektől nyugdíjasokig terjed a merülésért rajongók köre, egyre izgalmasabb kérdés, miért és hogyan következnek be balesetek a víz alatt. Sajnos mi, magyarok sem mondhatjuk el, hogy ne lenne mit elemezni, legutóbb egy búvártársunk Egyiptomban, a Brothers-szigetek mellett vesztette életét. Ám az esemény közlése nem sokat mond el arról, mi történhetett, hiszen előzetesen már meglévő betegség, felszereléshiba, emberi mulasztás egyaránt állhat a háttérben. Sokan sürgetik, hogy a repüléshez hasonlóan a búvárkodásban is szükséges lenne egy alaposabb elemzési folyamatra- nem azért, hogy vádolni lehessen valakit, hanem mert ebből tanulhat mindenki más. Éppen ezért nem csak a halálos vagy súlyos sérüléssel járó balesetek átgondolása lehet hasznos, hanem az egyébként szerencsésen végződő eseményeké is. Ilyenek pedig vannak, mind vissza tudunk idézni beszélgetéseket ismerősökkel, külföldi utazásokról, ahol szóba kerülnek a nyilvánosság számára teljesen ismeretlen búváresemények.

Vannak helyek, ahol ebben a kérdésben előbbre tartanak, a BSAC baleseti jelentéseit például mi is gyakran belinkeljük azok számára, akik kíváncsiak az ilyen összegző tanulmányokra. A Cognitas Incident Management Ltd által készített tanulmány elsősorban az emberi tényezőkre koncentrál, arra keresi a választ, milyen szerepe van egy-egy baleset bekövetkezésében magának a búvárnak a hibája (rossz képzés vagy rossz döntés okén), a kondíciók rossz felmérése vagy a merülés nem kellően alapos felügyelete.

Természetesen ahhoz, hogy az eseteket ki lehessen elemezni, a tanulságokat pedig mindenki számára nyilvánossá lehessen tenni, szükséges az, hogy minden szinten közreműködjenek a búvárok az események jelentésében, legyenek kedvtelési búvárturisták vagy hivatásos oktatók. Meg kellene változni a hozzáállásnak a teljes iparágat és a búvárközösséget illetően, mint ahogy például a repülésben ez megtörtént. Fontos, hogy a jelentések ne csak az eseményt rögzítsék, hanem az okokat is tárják fel. Addig viszont maradnak az inkább általános jellegű tanulmányok. A Cognitas honlapján érhetőek el a kapcsolódó dokumentumok.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2011 jún 05. 19:30  
Szerintem rosszabb a helyzet.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés