»» ««

Képzetlen búvárok balesetei

Külföld

Két olyan esetről is hírt adtak a közelmúltban, ahol vizsga nélküli búvárt vittek le a víz alá - végzetes következményekkel.

A 24 esztendős Timothy Meyers Floridában vesztette életét. A férfi családtagjai és barátai társaságában merült, ám valamit nagyon elhibáztak: élettelen testét a fenéken találták meg. A kórházba szállítást követően állapították meg a halál beálltát. A helyi seriff mondta el, hogy Timothynak semmilyen búvárvégzettsége nem volt. Nem kötelezi ugyan törvény a búvárt a tanfolyam elvégzésére, ám saját érdekében áll, hogy szakképzett oktatótól tanulja meg az alapokat. Ha így történik, talán még ma is élne a fiatalember.

Hasonló eset történt a Lake Ontarióban is. Egy 23 éves lány, Bridget Turbeville, a család régi barátjának társaságában készült élete első merülésére. A 61 éves Ronald Armstrong azt vette észre, hogy a talán nem megfelelően felfújt mellény nem képes a felszínen tartani a túlsúlyozott lányt, aki képtelen volt ólomövét leoldani. Elmondása szerint próbálta kezét nyújtani, hogy segíteni tudjon, ám a pánikba esett Bridget elmerült. A férfi a partra evickélt, és ott tartózkodó testvérei révén azonnal riasztották a hatóságokat. Az áldozatot a parttól pár méterre, alig hét láb (két méter) mélységben találták meg, és már nem tudtak segíteni rajta.

A tavat jól ismerő helyi búvároktatók szerint a Lake Ontario nem igazán alkalmas teljesen gyakorlatlan búvárok első merülőhelyének. A víz hideg és gyorsan mélyül, a látótávolság sem ideális. Ráadásul itt is elkövette azt a hibát a magát elég tapasztaltnak tartó búvár, hogy megfelelő képzettség nélkül merült egy gyakorlatlan társsal: Ronald Armstrong ugyanis nem volt oktató, sőt, a seriff kérésére a helyszínen semmilyen igazolást nem tudott felmutatni búvárvégzettségről. Állítólag egy éve kezdett búvárkodni, és a balesetig nagyjából 80 merülést hajtott végre.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. jee_c 2007 jún 22. 18:12  
Ez a második eset überdurva (mindegyik az, persze)! A merülőtársa arra nem volt képes, hogy lemenjen utána felszereléssel? Akkor rögtön észrevette volna, hogy csak 2m-es víz alján van, és lecsatolva a felszerelését (vagy csak az ólomövet) ki tudta volna hozni a vízből. Ehelyett kijött a vízből, és riasztották a hatóságiokat, miközben a csaj megfulladt - ez nagyon durva!
tudom én, hogy nem egyszerű egy pánikoló kezdővel, és veszélyes is, de ha ő vitte, akkor az ő flelőssége volt. Persze jobb egy halott búvár, mint kettő, és a történet alapján a másik se volt egy Navy Seal.. ha elkezd segíteni, lehet, hogy ő is ottmarad.
 2. nashuadive 2007 jún 21. 10:28  
Egy nem túl közeli haverom hívott fel a múltkor, hogy eddig Montenegróban voltak merülni, de most Horvátországba mennének, és a felesgének nincs kártyája, de "tök jól merül", nem adnák-e ki neki egyet, hogy ott is tudjon búvárkodni velük. Szóhoz sem jutottam. "Úgysem megyünk mélyre, max 10-15 méter"... Elzavartam búvártanfolyamra. Ráadásul hallomásból ismerem a feleségét, nem az a típus, aki minden sportban otthon van egyből. Vajon mi történne, ha leesne a maszkja... Gondolom, csak merültették, de az alapfeladatokat sohasem csinálta meg.
 1. Bunny 2007 jún 21. 08:22  
Hát igen, ezek sajna tipikus, és szerintem soha meg nem szűnő balesetek. AHogy apuka is átadja a kormányt a gyerekének (jó esetben védett helyen, és nem forgalomban), úgy ezt is sokat úgy gondolják, nincs abban nagy varázslat, hogy leviszek valakit a víz alá, megmutatok neki ezt azt, és meg is tudom tanítani a búvárkodásra, hiszen nem nagy dolog az. És nyilván 100-ből 99 esetben sem a gyerek nem üt el senkit, sem az ilyen svarcban merülők nem halnak meg. De az az 1% is pont elég sok.
Igenis meg kell érteni, hogy ez a sport ha valaki nem kapta meg a képzést, veszélyes üzemmé válhat a legapróbb hibák, váratlan helyzetek miatt.
Engem is már több haver megtalált, hogy figyi, drága ez a tanfolyam, taníts már meg merülni, te már olyan jól csinálod, nem olyan nagy szám az, voltam már egyiptomban intrózni, megy ez. Néha sokáig tart megértetni velük, hogy ez nem így működik.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés