»» ««

Ha elmarad a társellenőrzés...

Külföld

Egy fiatal búvár tragédiájáért a felületes ellenőrzést teszik felelőssé.

A 2005 augusztusában bekövetkezett baleset egy 22 éves fiatalember, Mark Steel életét követelte Northamptonshire közelében. A búvárok egy első világháborús hajó, a Kyarra roncsánál merültek, amikor az áldozat eltűnt, és a keresés ellenére nem is került elő nagyon sokáig. Két évvel később találták csak meg a maradványait.

Mint az áldozat édesapja elmondta, fia nagy álma az volt, hogy Ausztráliába költözzön és ott búváriskolát nyisson, és erre meg is volt minden lehetősége. Derek Palmer a merülést szervező búvárklub részéről megerősítette, hogy Mark Steel kifejezetten felkészült búvárnak tűnt. A felszerelései többségét is az ő boltjában szerezte be, amihez maga szolgált tanácsokkal.

A búvár társa, Michael Chapman elmesélte, hogyan vesztette szem elől Markot: "A rossz látótávolság miatt nem igazán lepett meg, hogy nem látom a közelben, és nem gondoltam hogy bármi nagy baj történt volna." Chapman azt is elmondta, hogy csak vizuálisan ellenőrizték egymás felszerelését. Noha először merült a másik búvárral, Mark annyira magabiztos, megbízható búvárnak tűnt, hogy teljes nyugalommal indult vele a víz alá.

A hajó kapitánya, Michael Marsh elmondta a meghallgatásán, milyen helyzetben látta a felszínre emelkedni a búvárt. Szemkontaktusba került vele, nem látta pániknak jelét, és a búvár irányába fordította a hajót. Ám ekkor Mark újból elsüllyedt, és már nem is bukkant elő többé.

A boncolás szerint a búvár tüdejébe víz került és megfulladt. A vizsgálat kiderítette, hogy Mark Steel búvárfelszerelésének hiányos ellenőrzése okozta a bajt: a duplapalackokat egymástól elzáró szelep nem volt nyitva, így a szokásoshoz képest fele annyi levegővel merülő búvárnak egyszerűen elfogyott a levegője (a víz alatt pedig valamilyen okból nem tudta kezelni a problémát). A vizsgálat végül baleseti halált állapított meg.

[ Thisisdorset ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. VasMacska 2008 már 29. 07:38  
Lehet túl sok Helyszínelőket néztem, meg lehet, hogy szakmai ártalom, de  az idegenkezüségre nem gondolt komolyan senki? A roncsban két év utáni megtalálás ( bár én kétszeri olvasásra sem találtam olyan közlést a cikkben, hogy a búvár maradványait a roncsban találták meg) szerintem mindenképpen felveti egy alapos nyomozás elvárhatóságát. Milyen vizsgálat az, ami  ilyen esetben nem a bűncselekményből eredő halálból indul ki.
Más kérdés aztán a vízihulla maradványaiból való vizsgálati következtetés helytállósága, márcsak a két éve vízben ázó test tulajdonságainak elképzelése után. Szerintem.
 11. DUPLA 2008 már 29. 07:28  
Nagyon necces ez a sztori, mondom. De mondok mást: Te is láttál már néhány vízihullát, el tudod képzelni, hogy egy halott búvár, aki két éve a tengerben enyészedik "rendelkezik" még olyan tüdővel, amiről a boncolás meg tudja állapítani, hogy fulladásos úton került bele víz?
 10. jasy 2008 már 29. 05:25  
Sziasztok!

A sok általatok teljes joggal felvetett dolgon kívül azért én még valamit nagyon nem értek. Attól, hogy a híd el van zárva egy részt nem kell megfulladni, másrészt nem kell lemondani a másik palack tartalmáról. Emlékeim szerint a fő légzőautomata az egyik, mig a másik légzőautomata a másik palackon lévő első lépcsőbe van kötve. Zárójelben jegyzem meg, hogy ismert olyan dupla palackos merülési filozófia, mely szerint a híd alapról el van zárva, mind két palackon nyomásmérő, és mondjuk harminc baronként regulátor csere.

Jasy
 9. elche 2008 már 28. 21:00  
Ez teljesen igaz. Lehet, szegény srác is beleesett abba a hibába, hogy elhitte, őt már nem érheti nagy baj- amikor valaki nagyon magabiztos, előfordulhat.
 8. Garfield33 2008 már 28. 20:55  
Ja, hogy addig kószált a fenéken?
Két év után azért eléggé lehangoló látvány lehet egy "búvár". Persze első nap is az...
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés