»» ««

Túl sok a baleset Dorsetben

A búvárkodásról

Az átlagosnál több búvár kerül bajba Angliának ezen a partszakaszán.

From Flickr by jayhemA dorseti partszakasz a búvárkodást tekintve a statisztikai adatok alapján a leginkább veszélyesnek számít. A portlandi parti őrség adatai szerint 2010-ben 41, egymástól független esemény volt itt, háromszor annyi mint az országos átlag. A balesetekben három fő vesztette életét.

A parti őrség rámutat, hogy Dorset a legnépszerűbb merülőhelyek közé tartozik az Egyesült Királyságban. A hatóság szerint a balesetek oka gyakran a búvárok képzetlensége, akiket nem készítenek fel például a korlátozott látótávolságra. Miközben itt 3 méterről lehet beszélni, a Vörös-tengeren mondjuk 30 méteres a látás, és pont azért ezt a két helyszínt hasonlítják össze, mert gyakran fordul elő, hogy nyaraláson tanul meg valaki búvárkodni, aztán amikor hazaérnek, elmennek merülni a hideg, kissé zavaros vízbe, 20 méteres vagy nagyobb mélységbe. A fenti gondolatmenetet folytatva Cindy Rodaway, a parti őrség búvárkodásért felelős tisztje arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen helyzetben gyakran pánikolni kezdhet a búvár, és nem megfelelő lebegőképessége miatt fellőheti magát a felszínre. Ez pedig a legnagyobb veszélyforrások közé tartozik a búvárkodásban. Ha nem is végződik minden ilyen eset halállal, sokakra vár hosszas kezelés a dekompressziós kamrában, és esetenként ezzel sem lehet elkerülni a maradandó sérüléseket.

Egy szakértő, Gareth Lock szerint a búvárbalesetek 90 százaléka emberi hibára vezethető vissza. Gyakran előfordul, hogy a búvárok nem ragaszkodnak a tanult szabályok betartásához, azt gondolván, "velem ez úgysem fordulhat elő". Pedig a statisztikák szerint nagyon is vannak balesetek: ebben az évben már ketten vesztették életüket Dorsetben búvárkodás közben.

[ A BBC nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés