»» ««

Amikor elfogy a levegő

Külföld

Fésűkagylókat gyűjtő búvárok kerültek nagy bajba néhány hiba után.

A baleset angol búvárokkal történt, amikor Dorset közelében hajtottak végre egy merülést. A két búvár korábban nem ismerte egymást, a Blue Turtle nevű hajó fedélzetéről indultak el merülni párban. A merülőhelyen 23-24 méteres mélységben szoktak fésűkagylót gyűjteni a búvárok, és most ez volt a terv. A 61 esztendős Graham Packer jelezte társának, Robert Wheelernek, hogy fogytán van a levegője és ideje lenne a felszínre indulni. Wheeler a vizsgálat során a továbbiakról is beszámolt: Packer megpróbálta a felszínre küldeni a jelzőbóját, de perceken át küzdött az eszközzel. Ezek után meglátott még néhány kagylót és azokat is a zsákjába akarta tenni. Egyik kezében a bójához kötött kötél, a másikban a kagyló és a zsák- túl sok dologgal foglalkozott egyszerre és nagyon lassan haladt.

Wheeler maga is úgy tapasztalta, nincs sok levegője, mert áramlással szemben kellett úszni. Amikor a másik eltette az utolsó kagylót, Wheeler határozottan jelezte, hogy azonnal indulás felfele és így is történt. Ám a dekómegálló során Packernek elfogyott a levegője, 4-5 méteres mélységben. A másik búvár csak azt látta, hogy Packer idegesen kapkod a teste előtt rögzített tartalékpalackhoz. Ám amikor megpróbálta a tartalékon levő reduktort a szájába venni, akkor a főreduktort a nyakában tartó szíj miatt nem járt sikerrel. Wheeler ekkor a saját oktopuszát nyújtotta, a fuldokló búvár gyors mozdulattal nyúlt utána és a szájában tartotta, ám a segítő úgy látta, nem jön belőle buborék. Ekkor próbálta meg a bajba jutott búvár ujjait elmozdítani, és látta, hogy a reduktor fordítva van a szájában. Megfordította, megragadta a másik búvár palackját és megnyomta a mellény felfújó gombját, de nem történt semmi, mert ekkor fogyott el az ő saját levegője is. Ebben a pillanatban úgy érezte, itt a vég.

Wheeler véleménye szerint Packer vizet szívott a fordítva szájába vett reduktoron, ezért a saját életét próbálta menteni, tehát a Packer felszereléséhez tartozó tartalékpalackon levő reduktort kereste. Meg is találta, vett néhány mély lélegzetet és a felszínre úszott. Noha a másik búvárt két napon át keresték, sajnos nem találták meg. A halottkém a vizsgálat végén a balesetet úgy értékelte, hogy Wheeler minden tőle telhetőt megtett társa megmentéséért, még akkor is, amikor magát sodorta veszélybe.

[ thisissomerset.co.uk ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. hopposztkopp 2012 ápr 25. 19:53  
Vannak fokozatok. Persze a csúcs a felszínen elvesző búvár, node néhány méteren is tud az ember "alakítani". Igazából csak a "fényezett " kiadást hallottuk, a valósághoz bizonyára nem sok köze lehet. A győztesnek és a túlélőnek mindig igaza van.
Ebben maradok magammal.
 5. Káplán 2012 ápr 25. 12:27  
Azért Benned is van kis bibi ....
 4. OG-Lee 2012 ápr 25. 12:24  
Elég nehezen hihető történet.
 3. elche 2012 ápr 25. 10:41  
Egyetértek. Nekem meg eszembe jutottak az olyan szituk, amikor valaki kevéske levegővel még visszamegy azért a fotóért...
 2. Káplán 2012 ápr 25. 10:24  
Még nem találtak fel olyan búváreszközt, amely saját hülyesége ellen védi a búvárt. Pedig itt lett volna rá igény.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés