»» ««

A tengerek Indiana Jones-a

Tudomány

Bár a régészek között nem örvend nagy elismertségnek, Franck Goddio mégis komoly eredményeket tudhat maga mögött: tucatnyi hajóroncs, monumentális kőszobrok, kultikus tárgyak és érmék garmada szerepel felfedezései között.

Mélytengeri búvárcsoportjával nemrégiben rátalált Alexendria elsüllyedt kikötővárosára is, amelynek kincseiből Berlinben nyílt kiállítás.

Sokan nem kedvelik, mivel úgy gondolják, hogy inkább kalandor, mintsem komoly régész, Franck Goddio-t azonban immáron egyáltalán nem zavarja mit mondanak róla tanult kollegái: eredményei valóban meggyőzőnek mutatkoznak, még akkor is, ha ő maga kezdetben inkább csak hobbinak gondolta a régészkedést. Az elmúlt húsz évben azonban az 58 éves francia állampolgárságú mélybúvár rengeteg kincset hozott a felszínre: több tucatnyi hajóroncs, több tonnás szobormaradványok, hatalmas templomok építőkövei és apróbb tárgyak is szerepelnek kincsvadászatának eredményei között.

Az ókori Alexandria kikötője

A legutóbbi expedícióval pedig olyan leletek kerültek felszínre, amelyeket eddig mindenki elveszettnek hitt: Alexandria partjainál kutatva ugyanis ráleltek az ókori város kikötőjének romjaira - a tenger felszíne alatt. A megtalált kincseket eddig a nyilvánosság elől teljesen elzárták, ám szombaton Berlinben az "Egyiptom elsüllyedt kincsei" címmel nyíló kiállításon most először közszemlére teszik.

Közel 500 tárgyat láthat a nagyközönség szeptember elejéig. A kiállítást Egyiptom és Németország elnökei nyitották meg szerdán. A hatalmas kőszobrok mellett, amelyek a tenger fenekéről kerültek elő, láthatóak lesznek a Kr.e. 8. századtól kezdődően egészen a Kr.u. 9. századig bezárólag előkerült kisebb érmék, ékszerek és kultikus tárgyak is.

Az egyik legféltettebb kincs kétségkívül az az öt és fél méter magasságú kőszobor, amely a termékenység és a Nílus istenét, Hapit ábrázolja, és egymagában is legalább öt tonnát nyom. A kiállításon azonban látható még Kleopátra és Caesar fiának, Caesarionnak a mellszobra, valamint Aphrodité és további, a római korból származó mellszobor is.

Kincsek a tenger fenekéről

Goddio mostani kiállítása azonban valóban csak egy töredéke bezsebelt "trófeáinak". Az eredeti szakmáját tekintve pénzügyi tanácsadó francia korábban már rátalált a szintén elveszettnek hitt spanyol kereskedelmi hajóra, a San Diego-ra, amely a Fülöp-szigetek partjainál süllyedt el igen értékes porcelánrakománnyal a fedélzetén. Szintén az általa alapított Institut Européen d’Archeologie Sous-Marine munkatársai hozták felszínre Napóleon híres flottájának roncsait, de három évvel ezelőtt a Goddio vezette kutatócsoport lelt rá egy igencsak ritkaság számba menő francia rabszolgahajóra Kuba partjainál.

Az eredmények némi elismertséget hoztak neki a zsörtölődő és irigykedő szakmában is: 2003 óta az Oxfordi Egyetemen létrehozott tengeri régészeti központtal (Oxford Centre for Maritime Archeology) együttműködésben dolgozik Goddio Intézete, így rosszakarói immár arra sem tudnak hivatkozni, hogy a szakma egyáltalán nem áll Goddio háta mögött.

Ráadásul nagy előnye a Goddio-csapatnak, hogy olyan technikai felszerelést használ, amiről egy egyszerű egyetemi kutatócsoport álmodni sem mer: több millió eurót érő berendezéseikkel jóval könnyebben találnak rá az elsüllyedt kincsekre, mint bármelyik másik kutatócsoport tagjai. Legutóbb a francia atomenergetikai kutatóintézet fejlesztett ki az intézet számára egy különleges radart, amivel a tenger fenekét tudják pásztázni.

37 évesen lett régész

A régészek irigysége ugyanakkor majdhogynem érthető: a pénzügyi karrierjét 37 évesen felhagyó Goddio azért új szakmájába is átmentett valamit korábbi életéből. Bár csak negyven évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a tengerek mélyén rejtőző kincsekkel, pénzügyi végzettsége segített neki abban, hogy az elérhetetlennek tűnő kincsek a felszínre kerüljenek.

Olyannyira ügyesen menedzselte ugyanis intézetét, hogy nagylelkű szponzorai gyakorlatilag minden vállalkozását finanszírozták. A legutóbbi expedíció óta pedig állandó szponzorként a luxenbourgi székhelyű Hilti céget is maga mögött tudhatja.

Irigyei így már nemcsak későn kezdődő régészkarrierje miatt neheztelnek rá, hanem a régészeti feltárásokhoz szükséges szponzorok miatt is. A német Commerzbank és a francia olajvállalat, az Elf komoly összegeket költött Goddio-ra, de mindegyikük elégedett lehet: kalandtúrái sohasem végződtek eredménytelenül.

[ National Geographic ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés