»» ««

Régészek keresik a Nílus elsüllyedt kincseit

Külföld
2007. október 26.

Első alkalommal kutatják a Nílus medrét a régészek.

Az Egyiptomi Régiségek Főtanácsa támogatásával, egy nagyszabású kutatás keretében erednek a kincsvadászok a folyó mélyére süllyedt tárgyak után.

A vízalatti régiségekkel foglalkozó alexandriai hivatal vezetője, Alaa Mahrous a Daily News Egypt című napilapnak mesélt arról, hogy egy Zahi Hawass vezette régészcsoport hamarosan megkezdi a Nílus mélyének kutatását. Elmondása szerint a folyót eddig még soha nem vizsgálták hasonló alapossággal.

"Az első szakaszban az Aswan és Abydos közti területet kutatják át, mert ez a rész évszázadokon keresztül volt jelentős terület. A gránitbányák Aswanban voltak, ott vágták darabokra és tették hajóra a Luxor és Abydos építéséhez használt kőtömböket" - magyarázta Mahrous. A kutatók reményei szerint az egykor kőszállításra használt, és balesetet szenvedett hajók maradványait is megtalálhatják, amelyekkel cserépedények és más áruk is víz alá kerülhettek.

A felmérés során egy speciális, iszapon is áthatoló hangradarral tapogatják le a folyó mélyét, illetve egy különleges eszközzel több helyen mintákat is vesznek majd. A műholdas leképezés és GPS technológia bevonásával pedig tovább pontosíthatják a kutatást. "A radar eredményeit egy számítógép a kutatók elé vetíti, ahol azonnal láthatják majd, hogy mit rejt a folyó mélye, a GPS pedig abban segít, hogy megállapítsák, természetes vagy mesterséges képződményt találtak. Ha ugyanis az utóbbi eset áll fenn, akkor búvárok merülnek a mélybe, hogy felmérjék annak értékét" - mondta Mahrous. Ez azonban egyáltalán nem könnyű: a Níluson a merülésnél figyelni kell az erős szelekre, és arra is, hogy a másodpercek alatt felkeveredő az iszap sötétbe boríthat mindent.

Mahrous elmondása szerint szerencse, hogy a Nílus földrajza nem sokat változott a történelem folyamán, különösképp Felső-Egyiptomban. A folyó termékeny iszapja is igen jól konzerválhatta az elsüllyedt tárgyakat. A felmérés közben megtalált tárgyak kiemelése csak egy újabb kutatás keretében válik lehetővé.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés