»» ««

Lezárnak két vörös-tengeri roncsot

Vörös-tenger

A Thistlegorm és a Rosalie Moller roncsok merülési lehetőségének megváltoztatását tervezi az egyiptomi állam.

A két népszerű második világháborús roncs a búvárok által sűrűn látogatott hely, melyeket a folyamatosan áramló búvárok hadát szállító hajók bizony eléggé kikezdtek. Ezért a hatóságok lezárják a roncsokat - szerencsére jó szándékkal! A két hetesre tervezett bezárás oka ugyanis, hogy kiépítik a hajók lekötését szolgáló horgonyzó rendszert.

Thistlegorm motorokÚgy tűnik végre elkészül, amiért a búvárbázisok és a búvárszervezetek már évek óta könyörögnek. A két roncsnál eddig nem létezett semmiféle horgonyzó hely, ezért a búvárhajók tucatjait (naponta!) a roncsokhoz kötik ki, amelyek hullámzó tenger miatt azt folyamatosan rángatják, ezzel komoly károkat okozva az egyébként is rozsdásodó roncsokban.

A Rosalie Moller egyik árbóca erősen megrongálódott az oda lekötött hajóknak köszönhetően, de a Thistlegorm is igencsak megsínylette az elmúlt évtizedek rohamát.

Ezután mindkét roncs egy horgonyzó rendszert kap, amely 8 elkülönült helyet tartalmaz, ezekhez egy időben 24 hajót lehet lekötni a roncsok rongálása nélkül.
Minden horgonyzóhely kötéllel lesz a roncsokhoz kapcsolva, amely a búvárok biztonságos fel- és lejutását hivatott szolgálni a sokszor áramlásos, és hajómozgások miatt egyébként is veszélyes helyen.

A Thistlegorm roncsán továbbá több fontos helyen lukat vágnak, hogy az idő során beszorult levegő el tudjon távozni a roncsból. A beszorult, búvárok által kilélegzett levegő a rozsdásodás folyamatát lényegesen gyorsítja, így gyengíti a hajó stabilitását.

A Hurghada Environmental Protection and Conservation Association (HEPCA) mielőbb elkezdené a kiépítést, a tervek szerint november közepére teszik a munkálatok idejét. Más források szerint - ide értve az utazási irodákat és több búvárbázist - nagyobb esélye van a január végének, a november ugyanis a 2007-es búvárszezon kellős közepe.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. Darth-Digilog 2007 sze 28. 18:24  
Zorronak tetszett. Sajnos egyedül van vele. :-(
 11. Zook 2007 sze 17. 09:03  
akkor tenyleg elb...ta :D
 10. DUPLA 2007 sze 17. 08:39  
Összekeverte a képeket. Ez egy várfok, sáskajárással és menekülő gólyával. Valószínűleg Egerben készült.:-D
 9. nlq 2007 sze 17. 08:17  
golya :)
 8. Zook 2007 sze 16. 21:51  
de milyen kecses a hajoorr felett elrepulo golya (vagy gém) :D
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés