»» ««

Pál apostol hajójának nyomában

Külföld
2011. április 15.

Egy amerikai búvár Málta vizeiben szeretne a bibliai roncs nyomára bukkanni.

Az alabamai John Harkins sokszínű egyéniség: szoftverekkel kereskedik, tengerbiológus végzettségű és emellett sűrűn forgatja a Bibliát is. Hisz benne, hogy ő lesz az az ember, aki igazolja a Lukács által az Apostolok cselekedeteiben megírt a történetet Pál apostol Máltára érkezéséről azzal, hogy megtalálja a híres hajó roncsot. Harkins természetesen tisztában van vele, a többség szerint nem sok esélye van a sikerre, de ő úgy véli, valamit bizonyosan találnak- még ha nem is Pál hajója kerül elő.

Lukács beszámolója szerint a 14 napja viharban hánykolódó hajó egy, a legénység által nem ismert helyen feneklett meg. A hajó kettétört, mindenki a tengerbe esett, de csodás módon valamennyien túlélték a balesetet. A máltaiak szívélyesen fogadták őket, és Pált különösen nagy tiszteletben tartották. Nem sokkal később a vendégek újra tengerre szálltak és elhajóztak Rómába. Az esemény emlékét őrzi a St Paul´s Bay elnevezés is.

Máltán egyáltalán nem szokatlan roncsokról, a tengerből előkerült leletekről beszélni, a helyi múzeumokban is számos tárgy van kiállítva, a búvárok pedig történelmi jelentőségű roncsoknál merülhetnek. Ókori maradványok is akadnak, hiszen Róma közelsége okán sok hajó fordult meg a környéken. John Harkins hisz benne, hogy Pál hajójának is nyomára lehet akadni, hiszen a történet kifejezetten valósághűen szerepel a Bibliában. Ezért Harkins és társai májusban immár harmadik alkalommal térnek vissza a szigetre, hogy feltérképezzék a tengerfeneket, az előzetesen leszűkített kutatási területen.

A hivatásos régészek némileg kétkedve fogadták az expedíció ötletét, ám a kutató elszántsága még rájuk is hatással volt. Természetesen nagy jelentősége lenne a hajó megtalálásának, hiszen igazolná a Biblia egy epizódját, de ezen túl is bővülhetne a tudásunk ha tényleg előkerülne egy ókori hajó. Harkins úgy érzi, nem feleslegesen pocsékolja az idejét ezzel a munkával, hiszen az ember élete mindig a keresésről szól. Úgy tartja, hogy ezt a hajót neki kell megtalálnia, hiszen azok az emberek akik csak a mélyben levő kincsekre utaznak, nem találják elég érdekes célpontnak.

[ A Huntsville Times nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 19. Káplán 2011 ápr 20. 16:27  
Ez a "kicsit" durva volt :)
 18. pygmy 2011 ápr 20. 16:24  
Nem vagy te egy kicsit beképzelt?
Ok, rajtad van ing, de akkor is.
 17. Káplán 2011 ápr 20. 15:46  

Lenne szíved hozzá?
 16. PDIC 2011 ápr 20. 15:31  
Miért ne? Szívesen ütném a dobot. :-)
 15. Káplán 2011 ápr 20. 15:07  
Csak ne ilyen útra fizessen be :(


A további 14 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés