»» ««

Visszatérés Antikytherába

Külföld

A búvárrégészek megpróbálnak további tárgyakra bukkanni a híres ókori mechanizmus lelőhelyén.

Az Antikytherai mechnizmus néven ismert szerkezet nagyon régen izgatja az ókor iránt érdeklődők fantáziáját. Amikor 1901-ben megtalálták a jelentéktelennek tűnő leletet, akkor még nem tudták, hogy az évszázadok alatt rárakódott üledék milyen különleges tárgyat rejt. A többi lelettel együtt szivacsbúvárok bukkantak rá erre is a görög sziget mellett, és az elsüllyedt kereskedőhajó maradványai közül előkerült szobrok, fegyverek, ékszerek önmagukban is híressé tették volna Antikytherát.

Ám a leginkább megdöbbentő tárgynak eleinte nem is szenteltek különösebb figyelmet. Amikor aztán alaposabban megvizsgálták a különös szerkezetet, kiderült, hogy különböző fogaskerekek kapcsolódnak egymáshoz, egészen bonyolult mechnizmust alkotva. A legutóbbi időkig zajlott a vizsgálat, és végül röntgen- illetve CT-elemzés révén tudták megfejteni a szerkezet működését. A kutatók szerint egy rendkívül pontos naptárról van szó, ami tekerve pontos előrejelzést adott a nap és a hold állásáról, a csillagok mozgásáról. Vannak, akik szerint ez tekinthető a világ első számítógépeknek, mások szerint ez túlzás, ám az kétségtelen, hogy ma is sokan találgatják, hogy lehettek képesek ilyen bonyolult szerkezet megalkotására az ókori görögök.


Mindenesetre azt még mindig csak találgatják, ki alkothatta ezt a különleges szerkezetet. Erre is szeretnének választ kapni azok, akik újból vissza akarnak térni Antikytherába, ugyanis itt igazán alapos kutatás az utóbbi időkben nem folyt. A 60 méteres mélységben nem egyszerű dolgozni, az itt merülő szivacsbúvárok közül többen is súlyos sérüléseket szenvedtek. 1978-ban Cousteau és csapata merült itt néhány napig, és találtak is néhány apróbb tárgyat, például olyan pénzérméket, amelyek korát időszámításunk előtt 70-60-ra tették. Azóta viszont senki nem merült itt.

Ám éveken át tartó egyeztetések után a görög hatóságok engedélyezték az amerikai Woods Hole Oceanographic Institution szakembereinek, hogy merülhessenek itt, természetesen görög kutatókkal együtt. Az első, három hetes szakaszban az újralégzőt használó búvárrégészek felmérik a helyszínt. Meg akarják találni magát a roncsot, kíváncsiak rá, mi maradhatott még a mélyben, illetve a lejtős részen mélyebbre is szeretnének eljutni, hátha azon is csúsztak le tárgyak. Ez ráadásul csak egy része a teljes projektnek, ugyanis a kutatók a sziget teljes kerülete mentén víz alá merülnek, olyan helyeken, ahol még soha senki nem búvárkodott. Mivel Antikythera egy forgalmas tengeri útvonalon feküdt, könnyen lehet, hogy rejtőznek még itt ismeretlen roncsok. Mivel júniusban egy érintetlen 19. századi roncsot fedeztek fel itt, abban bíznak, hogy nem fosztották még ki a lelőhelyeket. Ez pedig roppant izgalmas lehetőségeket rejt magában.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés