»» ««

Érdekes horgonyok

Külföld
2011. szeptember 25.

A fekete-tengeri hajózás történelmét újraíró régészeti leleteket találtak Bulgáriában.

A fekete-tengeri hajózással kapcsolatos történelmi ismereteket újraíró ókori kőhorgonyokat fedeztek fel a búvárok a Bulgária fekete-tengeri partvidékén fekvő Szozopol városa mellett folytatott régészeti expedíció során.

A bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója, Ivan Hrisztov által vezetett kutatás során két darab egyenként kétszáz kilogrammot nyomó, gyönyörűen díszített kőhorgonyt hoztak a felszínre a búvárok. A Szent Cyriacus és Julitta szigettől nyugatra talált antik vasmacskák mindegyikén két darab lyuk található: egyik a horgonykötél, másik egy farúd számára.

A horgonyokat egykor 150-200 tonnás hajókhoz használták, amelyek főleg gabonát és olykor szárított-sózott halat, bőröket, faanyagokat és fémeket szállítottak a mai Bulgária partvidékéről. A "kőmacskák" alakjából ítélve krétai-mükénéi, föníciai, vagy kár hajósok használták az időszámításunk előtti 15.-12. században, ezzel megdöntve azt a korábbi hipotézist, amely szerint a görögök voltak az első fekete-tengeri hajósok az időszámításunk előtti 12. századtól - olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.

A szakemberek szerint a leletekből az is kiolvasható, hogy a trójai háború valószínűleg a trójaiak által kivetett közvetett adók - és nem a szépséges Heléna - miatt robbant ki. A kisázsiai nép ugyanis az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő tengerszoros, a mai Dardanellák feletti ellenőrzésből igyekezett hasznot húzni.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés