»» ««

Felmérik az albán partok vízalatti örökségét

Adria

Az albán régészek amerikai búvárok bevonásával első alkalommal kezdték meg a balkáni ország tengerpartjának szisztematikus tudományos vizsgálatát.

Az első merülések után rögtön sikerről számolhattak be a kutatók: ókori amforákat találtak a partokhoz közel.

Az idén júliusban, egy hónapon át tartó kutatás során első alkalommal próbálták meg feltérképezni az ókortól máig ívelő vízalatti örökséget a közel 400 kilométeres albán tengerpart mentén. A vizsgálatok sikeresek voltak: csak a 19-20. századból 14 roncsot lokalizáltak.

A projekt helyi koordinátora, Auron Tare szerint az albán hatóságok abban reménykednek, hogy sikerrel írhatnak alá egy szerződést a kutatásban résztvevő floridai RPM Nautical Foundation nonprofit céggel, akik mostantól öt éven át végzik majd a felméréseket. Tare szerint mindez nagy lökést adhatna az országban ismeretlen vízalatti régészeti kutatásoknak, és sokat segítene a turizmus, főként a vízalatti turizmus fejlesztésében is, és a jövőben talán egy vízalatti régészeti múzeumot is megnyithatnának majd.

Adrian Anastasi, az ország egyetlen hivatalos vízalatti régésze szerint a kutatás a vízalatti örökséget is segíthet megvédeni a csempészektől is, amely igen komoly problémát jelent a keményvonalas kommunista vezetés 1989-es bukása óta. Szerinte a modern szkennelési technológiákkal végrehajtott vizsgálat 4,7-5,4 millió dollárba került volna az országnak, ám az RPM bevonásával semmilyen költséget nem kellett vállalniuk. Persze a cég sem marad nyereség nélkül: a roncsokban talált értékek tekintélyes százaléka az övék lehet majd.

Leletekben pedig nem lesz hiány, hiszen az albán partok az ókortól fontos hajózási útvonalnak számítottak. A vizsgálatok utolsó napján például egy elsüllyedt ókori szállítmány részeként 60 amforát találtak a víz alatt. A Butrinti városához közel, Tiranától 280 kilométerre délre, Korfuval szemben talált korsók az i.e. 4. századból származnak, és azokban bort vagy olajat szállítottak.

Jeffrey G. Royal, az RPM régészeti igazgatója szerint az amforák egy mélyebben fekvő hajóroncshoz tartozhatnak, amelyet hamarosan megkeresnek majd. A roncs pontos helyét azonban a fosztogatóktól való félelem miatt nem fedték fel. A régészek ígérete szerint a jövő évi vizsgálatok során pontosan meghatározzák majd a hajó helyét, méretét, és fény derülhet annak származási helyére is.

Az albán illetékesek eközben már Montenegrótól is engedélyt kértek arra, hogy a cég az ő vizeiket is végigkutathassa.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés