»» ««

Elsüllyedt várost találtak a búvárok

Külföld

Világraszóló felfedezést tett egy magyar kutatócsoport: az 1500 évvel ezelőtt víz alá süllyedt Callatis romjaira leltek a Fekete-tengerben.

Az Octopus nevű egyesület pontról pontra feltérképezte az egykor több ezer lelkes település utcáit, amelyről eddig csak írásos emlékek voltak.

- Callatis rendkívül gazdag lelőhely. A terület tíz százalékát vizsgáltuk át, de kirajzolódott előttünk, hogy kiemelten fontos várost találtunk. A kereskedelmi központ ötven hajót tudott fogadni egyszerre, erre a mai kikötők többsége nem alkalmas. Hátborzongató érzés volt végighaladni az egykori utcákon. Tisztán kirajzolódtak a járólapok - magyarázza Szalóky Attila, a csoport vezetője.

Callatis 1500 évvel ezelőtt virágzó kereskedelmi központ volt, ma legfeljebb néhány hal suhan el az egykori színes utcákon. A kikötővárost időszámításunk előtt 670-ben alapították görög kolóniák, majd a Római Birodalom részévé vált. Végül az ötödik században egy földrengés a tenger fenekére taszította a virágzó várost. A magyar Octopus Egyesület, akiket a világ négy legjobb kutatócsoportja közt tartanak számon, egy héten át kutatta a Konstancától negyven kilométerre fekvő Callatis romjait. Az egy hétig tartó munka során segítségükre volt egy szonár, ami ultrahanggal domborzati térképet készít a mederről, és egy távvezérelt robot, amely pontról pontra képeket rögzít a mélyben. A csapat egy-két hónapon belül visszatér Romániába, és folytatja a kutatást.

[ Blikk ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Samadai / Dolphin Reef

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa delfin legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés