»» ««

Pun érméket találtak a Földközi-tengerben

Egyéb
2011. augusztus 13.

Egy egész hajónyi ókori pénzt találtak a Földközi-tengerben, a dél-olaszországi Pantelleria sziget partjainál.

A karthágói eredetű, Kr.e. harmadik századra datált kincsért most is harc folyik, csakúgy mint az ókorban.

Egyenként halászták ki azt a több mint 3500 darab ókori pénzérmét a tengerből, amelyet pénteken mutattak be a Szicília és Tunézia között fekvő szigeten tartott sajtótájékoztatón. A Pantelleria Ricerche nevű, régészekből és búvárokból álló kutatócsoport tagjai tudták, merre kell keresni: számos más tárgy, közöttük amforák is előkerültek már a tengerből. Az értékes zsákmány azonban bennünket is meglepett - mondta a keresést vezető Francesco Spaggiari. Cala Tramontana öblében, a parttól húsz méterre levő sekély vízben hevertek a pun pénzek, melyeket a Róma és Karthágó közötti harcok idejére, a Kr. e. 254-217 közötti évekre datálnak.

Az első feltételezések szerint a pénzt egy elsüllyedt karthágói hajó szállította, talán a rómaiak ellen harcoló szigetlakók finanszírozására: ezt erősíti meg, hogy az érmék mind egyformák. Ha kereskedők pénze lett volna, az érmék különböznének egymástól. Így viszont egyszerre verték őket a korabeli, más pún érméken is látható ábrázolással. Egyik oldalon Tanit istennő balra fordított arcéle látszik hajában búzakalász-koszorúval, az érme másik oldalán jobbra tekintő lóprofil, jogarral és csillaggal.

Pantelleria a helyszínen kívánja őrizni a régészeti leletet, de Szicília tartomány máris jelezte, hogy igényt tart a felségvizeiben talált zsákmányra.
- Nem adjuk, a miénk, készek vagyunk mi is harcolni értük - hangoztatta Spaggiari.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés