»» ««

Antik csempészet

Egyéb

Csempészett rakományt találtak egy 1700 éves ókori római hajóroncs rakterében.

Az Észak-Afrikából Rómába tartó 16 méter hosszú és 5 méter széles hajó Szicília partjainál süllyedt el a Kr.u. 3. században. A roncsra egy fél éve találtak rá két méteres mélységben olasz búvárrégészek - olvasható a Discovery News hírei között.

Hivatalosan a hajó rakományát a legkülönfélébb amforák alkották, amelyekben olajbogyót, bort, olajt, diót, valamint a népszerű halszószt, a garumot szállították. A régészek viszont mindenfelé szokatlan alakú csöves tetőcserepeket is felfedeztek a roncsok között. "Apró terrakotta csövekről van szó, amelyeket egymásba illesztve kígyószerű alakzatot kaptak. A római építészek ilyen elemek segítségével könnyítették meg a boltozatokra nehezedő terhelést" - hangsúlyozta Sebastiano Tusa, a szicíliai örökségvédelmi hivatal főfelügyelője. Észak-Afrikában ezek a tetőcserépelemek negyed annyiba kerültek, mint Rómában, ezért a tengerészek csempészettel egészítették ki soványka bérüket. A terrakotta csövecskéket minden lehetséges helyre felstószolták a hajón, majd Rómába érve, jó pénzért eladták.

Frank Sear, a Melbourne-i Egyetem ókortörténésze szerint ezek a terrakotta elemek a Kr.u. 2. században terjedtek el Észak-Afrikában, de népszerűek voltak Szicíliában, ahogy Rómában és a birodalom más pontjain is. A csempészáru és az élelmiszerek szállítására szolgáló amforák tökéletes épségben maradtak fenn, ugyanis a hajót vastag üledékréteg fedte be, amely a hajó szerkezeti elemeinek jó részét is megőrizte. "Több mint hétszáz faelemet tártunk fel, amikor összerakosgatjuk, ez lesz a valaha előkerült legteljesebb római hajó" - hangsúlyozta Sebastiano Tusa.

A hajóroncsot jelenleg Salernóban konzerválják, s körülbelül két év múlva állítják ki a helyi múzeumban.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés