»» ««

Római hajóra bukkantak a sekély vízben

Adria
2009. október 3.

Amatőr búvárok fedezték fel a jelentősnek számító leletet a horvátországi Cres sziget partjainál.

novilist.hrA jellege miatt nagyon értékesnek tűnő római kereskedelmi hajó maradványa az egyik legfontosabb roncs lehet az Adriában. Dr Matt Ilkic, Mate Parica és Dr Zdenko Brusic, a zadari egyetem szakértői szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy egy 15 méter hosszúságú, nagyjából kétezer éves hajó roncsára bukkantak.

A felfedezés különlegességét többek között az adja, hogy alig két és fél méter mély vízben találták meg a búvárok, a népszerű kavicsos strandtól karnyújtásnyira, Cres keleti oldalán Rt Tarej mellett. Most valószínűleg azért akadtak rájuk, mert a tenger áramlatai eltávolították a roncsot fedő homokréteget, és így annak láthatóvá vált egy része. A roncsra bukkanó Goran Marevic elmondása szerint egészen régóta merül már itt, és teljesen meghökkent, hogy maradványokra bukkant ott, ahol korábban nem volt semmi. Felismerve a lelet fontosságát, azonnak értesítette a régészeket, akik két merülés után egyértelműen igazolták, hogy ókori hajót talált. Mivel fa alkatrészekből tudnak mintát venni, elég pontosan meg lehet majd határozni a hajó korát.

A tengerfenék változása miatt az is lehetséges, hogy a hajó eredetileg megfeneklett és akkor hagyta el a legénysége, és csak később került a víz alá. Még nem lehet tudni (és talán sosem derül ki) a süllyedés okát- lehetett vihar a háttérben, de azt sem lehet kizárni, hogy az i.e. 49-ben lezajlott, Krk sziget közelében zajló tengeri csata során sérült meg a hajó. A feltáráshoz és a lelőhely alapos feltérképezéséhez természetesen majd anyagi források is szükségesek lesznek. Goran Marevic viccelődve annyit tett még hozzá a felfedezéséhez, hogy néha még ilyen is előfordul: polipot keresve merülnek le, és egy antik hajóroncsot találnak helyette.

[ NoviList.hr ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Seemannsub szárazruha zokni L/XL

Ár: 3.495 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés