»» ««

Víz alatti múzeum épül az elsüllyedt hajónak

Egyéb
2007. december 3.

Hatalmas víz alatti múzeumot építenek Kínában, hogy megmentsenek és a nyilvánosság előtt bemutassanak egy ősi hajót.

A világon egyedülálló múzeum látványossága egy 800 éves, kincsekkel megpakolva elsüllyedt hajó. Az archeológusok szerint ez a legizgalmasabb víz alatti lelet. A Déltenger 1-es nevű hajó 24 méterrel a víz felszíne alatt fekszik, és két méter vastag homok is borítja.

A hajó fantasztikus kincseket rejt; egyetlen kis fülkéjéből hatezernél több darabot hoztak felszínre még 2002-ben. A kantoni tartományi kormány most hagyott jóvá 152 millió jüant (3,5 milliárd forintot) az öt kiállítási teremből álló, víz alatti múzeum építésére.

"Becsléseink szerint összesen 60-80 ezer értéktárgyat rejthet a hajó. Mivel a hajó és a tárgyak is régóta a víz alatt vannak, úgy döntöttünk, ott is tartjuk őket" - jelentette be a kantoni archeológiai intézet igazgatója.

Mivel a szakértők attól tartanak, hogy a hajó kettétörne, ha a felszínre emelnék, úgy döntöttek, hogy előbb belehelyezik egy ötezer tonnás fémkonténerbe, és abban szállítják át a víz alatti múzeumba. Az építkezést már meg is kezdték, és a tervek szerint a jövő év közepén a múzeum már látogatható is lesz.

[ inforadio.hu ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés