»» ««

Egy híres csata tanúja

Egyéb

A megtalált ókori roncs valószínűleg az egyik pun háborúban elsüllyedt hajó maradványa.

Az időszámításunk előtt 241-ben lezajlott csata az első pun háború egyik fontos eseménye volt. Róma és Karthágó között elhúzódó háború tört ki a Földközi-tenger feletti uralomért, i.e. 264-ben. Az RPM Nautical Foundation a mediterráneumban dolgozva már több fontos felfedezést tett, ezek egyike egy antik roncs, ami jó eséllyel a háború egyik maradványa lehet. A feljegyzések szerint Szicíliától nyugatra, Levanzo szigeténél lezajlott csata során szerezte meg a döntő tengeri fölényt a római flotta.

Pont ezen a helyen találták meg a hajó fontos alkatrészét 2010 nyarán Jeffrey G. Royal régész és társai. A hajó orrára felszerelt éles bronz eszközzel (döfőorr) lehetett az ellenséges hajót meglékelni, ami gyakori taktika volt az ókori tengeri csatákban. Gyakorlatilag a hajóból csak ez az egy tárgy maradt meg, hiszen a fából készült elemek lebomlottak. Egészben levő ókori hadihajót még soha nem is talált senki, noha nyilván sokan szeretnének ilyen szerencsések lenni. Persze ez a bronz tárgy is elég sok információt szolgáltathat a szakértők számára, mert például következtetni lehet a méretére. Egyébként ezen a lelőhelyen már korábban is találtak maradványokat, 2008-ban ugyanez a csapat bukkant rá egy hasonló tárgyra, míg pár évvel előtte egy halászhajó hálójába akadt egy másik. Ezek azt jelzik, hogy tényleg itt lehetett a híres tengeri ütközet.

Annak az eldöntése még várat magára, hogy római vagy karthágói hajó alkatrészét találták-e meg, de Royal szerint az utóbbira voksol. A legelső megtalált szerkezeten latin feliratot találtak és különleges díszítése volt, míg a két újabban felfedezett nagyon egyszerű, nagyon funkcionális eszköz volt. Ez beleillik a karthágóiakról alkotott képbe. A római flotta már készen állt, miközben ellenfelüknek rohamtempóban kellett hajókat építeni, és ebbe a díszítőmunka már aligha fért volna bele. A vesztes karthágóiak nyilván több hajót is vesztettek ezen a helyen, ezért sem meglepő, hogy ha nagyobb számban bukkannak fel alkatrészek az ő hajóikról.

[ RPM Nautical ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés