»» ««

Gyógyszerek az ókorból

Egyéb

Egy római roncs rakományának elemzése új információkat szolgáltatott a kutatók számára.

Több, mint kétezer éve süllyedt el Olaszország nyugati részén a hajó, aminek felfedezése után évtizedekkel a felszínre hozott rakományát is meg tudták vizsgálni a legkorszerűbb módszerekkel. A hajó eredetileg 15 méter hosszú lehetett, és nagyjából időszámításunk előtt 130 környékén kerülhetett a víz mélyére Toszkána partjainál. 1974-ben fedezték fel, de csak a nyolcvanas években történt meg a feltárása. Ekkor a búvárok több ón tárolóedényt, számos orvosi eszközt találtak, és ezért arra következtettek, hogy nem a hajóorvos eszközeit, hanem egy teljes orvosi szállítmányt fedeztek fel. A Földközi-tenger több térségéből származó egyéb eszközökre is rábukkantak, így szíriai, ciprusi, kis-ázsiai tárgyak is voltak a roncs maradványainak közelében.

Most a kutatók elsősorban a gyógyszerekre voltak kíváncsiak. A gondosan lezárt ónedényekben ugyanis tablettákat találtak, és megpróbálták megvizsgálni azok összetételét. Eleinte csak reménykedtek abban, hogy sikerrel járnak, mert ilyen korú gyógyszereket még soha, senkinek nem sikerült analizálni. Ám a Smithonian intézetben elemzett tablettákról mégis sikerült kideríteni, hogy a korban ismeretes növényekből készültek, melyeket szárítva porrá őröltek, és agyaggal, cinkkel összekeverve tudtak tablettát készíteni belőle. A használatának módját csak sejtik, vélhetően vízben vagy borban oldották fel, esetleg külsőleg alkalmazták. Az összetétel alapján úgy fest, az ókori orvosi feljegyzésekben szereplő gyógynövény leírásokkal összhangban keverték ki az egyes betegségekre a szereket. Természetesen ez még tapasztalati alapú gyógyítás volt, azt nem tudhatták pontosan, melyik növény milyen élettani folyamatokra volt hatással. A további kutatások során az is kiderülhet, milyen egyéb növényeket ismertek és használtak rendszeresen az ókori orvosok.

[ A Washington Post nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

Seemannsub Xtender BMS trilam

Ár: 104.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés