»» ««

Szovjet építésű, izraeliek által elsüllyesztett hajó a Vörös-tenger mélyén.

A Szuezi-öbölben nyugvó kevéssé ismert roncsok egyike a Bakr. Az egykori Szovjetúnióban épült 49 méter hossz, 416 bruttó regisztertonnás hajó valószínűleg a kijevi Leninszkaja Kuznyica gyárban épült. Az egyiptomi United Arab Republic General Petroleum társaság állította szolgálatba, a tengeri olajmezőkön végzett feladatokra.

A jom kippuri háború során veszett oda. 1973. október 14-én Ras Gharib közelében állt, amikor az ott levő radarállomást támadó izraeli harci gépekről kilőtt rakéták eltalálták és elsüllyesztették. 

A Bakr roncsa alig 12 méteres mélységben nyugszik, egyenesen állva. A hajótest jelentős részben egyben van, a rakéta által ütött sérüléstől eltekintve, míg a felépítményből sokat kiemeltek az évek során. Az olajmezőkön használt különféle eszközök viszont ma is megtalálhatóak elszórva, mint ahogy a nagy csörlő is a helyén maradt. A hajó neve is tisztán kivehető az orron illetve a taton, még a horgony is látható. A hajótestbe is be lehet úszni, igaz, vigyárni kell az esetleg kiálló részekre, a beakadásra.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés