»» ««

Víz alatt mutatják be a trákok fővárosát

Tudomány

Az ókori trák város, Szevtopolisz (Szeuthopolisz) víz alatti bemutatására készülnek a bolgár régészek. A rendkívüli jelentőségű kulturális örökséget a kommunizmus idején, a Georgi Dimitrov-gát építésekor árasztották el.

Fél évszázaddal ezelőtt eltűnt a Balkán-félsziget Görögországon kívüli egyik legjelentősebb ókori emléke, Szeuthopolisz, III. Szeuthész trák király fővárosa. Az odrüsz állam legjelentősebb emlékhelyét bolgár vízépítő mérnökök árasztották el, hogy a Georgi Dimitrov-gátat megépíthessék Közép-Bulgáriában.

A felbecsülhetetlen jelentőségű romvárost most a bolgár régészek legalább részben szeretnék a nagyközönség számára is bemutatni. Víz alatti liftet terveznek a helyszínre, amely a gát fenekén lévő épületmaradványokat láthatóvá tenné a turisták számára is.

A tervek része az is, hogy körülbelül fél hektáron, azaz nagyjából eredeti méretében helyreállítanák a város maradványait is. Mindezek a munkálatok előreláthatólag kilenc évet vennének igénybe.

Szeuthopolisz a fénykorát a Kr. e. V-IV. században élte. A mai Krun település közelében található romváros Kazanlik körzetéhez tartik. Kazanliknál és Mezeknél fedezték fel a trák uralkodók leghíresebb síremlékeit, de más nekropoliszokra is rábukkantak a környéken. III. Szeuthész, az utolsó jelentősebb trák uralkodó idején ugyanis ez a térség volt az odrüsz állam központi területe.

Ha Szeuthopoliszban elkészül a víz alatti üveglift, akkor a romváros víz alól is megtekinthető lesz. A romváros legfontosabb épülete a központi citadella, de van itt szentély, illetve templom a trák isteneknek, továbbá egy ünnepi csarnok, amelyet mozaikok díszítenek.

A Szeuthopolisz bemutatására irányuló projektet "Trák Királyok Völgyének" nevezték el, alighanem a sokkal híresebb egyiptomi "Királyok Völgye" mintájára. A projekt már kezdetét vette azzal, hogy a napokban megnyílt egy önálló kiállítóterem a helyi történeti múzeumban, amely III. Szeuthész korát mutatja be a látogatóknak.

[ National Geographic ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Peltastis Wreck / Silói Roncs

Croatia (Hrvatska)

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés