»» ««

Aphrodité templomát tárták fel Egyiptom partjainál

Vörös-tenger

Figyelemre méltó régészeti felfedezéssel az Európai Vízalatti Régészeti Intézet egyiptomi és francia régészekből álló csapata egy elsüllyedt görög templomot tárt fel.

Az Egyiptom partjainál, az Abu Qir-öbölben található templomlelet új megvilágításba helyezi Thonisz-Herakleion ókori városát, amely évszázadokkal ezelőtt a hullámok alá merült. Az i. e. ötödik századból származó templom felfedezését Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának munkatársa jelentette be, aki megjegyezte, hogy a templom bronzból és kerámiából készült tárgyak kincsesbányáját tartalmazza.

Thonisz-Herakleion városa, amely egykor nyüzsgő kikötő volt, és Alexandria felemelkedése előtt a külföldi kereskedők számára létfontosságú kapu Egyiptomba, fokozatosan természeti katasztrófák sorozatának esett áldozatul. Földrengések, szökőárak és a tengerszint emelkedése végül a Kr. e. II. században kezdődő elsüllyedéséhez vezetett. Az Aphrodité-templom mostani felfedezése egy másik jelentős leletet követ 2019-ben, amikor egy Amun-Gereb istennek szentelt templomot tártak fel, amely a Kr. e. 140 körül bekövetkezett pusztulásból származó törmelékeket mutatott.

A régészcsoport 2019-es munkája során nemcsak az Amun-Gereb-templom maradványait tárták fel, hanem több száz, többnyire ép rituális tárgyat, kerámiát és bronzérmét is, amelyek II. ptolemaiosz (Kr. e. 285-246) uralkodásának idejéből származnak. A régészek emellett egy görög kör alakú templomból származó dór oszlopokra bukkantak, ami rávilágít Thonis-Herakleion sokrétű vallási jelentőségére, olyan alakoknak szentelt szentélyekkel, mint Herkules és Ozirisz.

Franck Goddio, az Európai Vízalatti Régészeti Intézet munkatársa hangsúlyozta a város történelmi jelentőségét: "A város kiemelt fontosságú volt a fáraó-dinasztiák számára, amelyek adó- és vámbevételek tekintetében támaszkodtak rá". Thonis-Herakleion valóban virágzó gazdasági és vallási központként szolgált egészen a Kr. u. nyolcadik században bekövetkezett vizes pusztulásáig.

A víz alatti városban folyó ásatások továbbra is feltárják Egyiptom tengeri múltjának titkait, és izgalmas betekintést nyújtanak Thonisz-Herakleion és templomainak elveszett világába, amely évszázadokon át a hullámok alá merült.

[ greekcitytimes.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés