»» ««

Ókori hajóroncs Cipruson

Egyéb

Idén júniusban kezdik ciprusi régészek annak a 2300 éves hajóroncsnak a feltárását, amely egykoron bort szállíthatott az Égei-tengeri Híosz szigetéről.

A hajó azonban eddig ismeretlen okokból elsüllyedt Ciprus déli partjainál, ennek titkai tárulhatnak fel a nyár végére. Ciprus a Földközi-tenger keleti medencéjének egyik fontos kereskedelmi központja volt. Az első civilizációs nyomok nagyon régiek, Kr. e. 10.000-ig nyúlnak vissza. Akkortól folyamatosan telepedtek meg a különböző eredetű népek, a szigeten találtak már egyiptomi, görög, perzsa és római emléket is, sőt a korai időszak leleteinek eredetéről még sok a feltételezés.

Már az ókorban nagyon fontos volt a hajózás, hiszen a Földközi-tenger medencéjében készített árukat így tudták a leggyorsabban szállítani, azaz a két legfontosabb mezőgazdasági áru, az olaj és a bor gyorsan célba ért. A most megtalált hajó különleges, hiszen Sztella Demesztika, a Ciprusi Egyetem víz alatti régészettel foglalkozó vendégprofesszora szerint a Kr.e. 4 századból, vagyis az ókori történelemben a késő-klasszikus kornak nevezett időszakból nagyon kevés hajó maradt fenn ilyen jó állapotban. A kutatók azért tartják jelentősnek a leletet, mert abból sok új adatot megtudhatnak a Földközi-tenger keleti partvidékének tengerhajózásáról és gazdaságtörténetéről.

A hajóroncs két kilométernyire a sziget déli partjától, a tengerfenéken nyugszik 44 méter mélységben, ahol a búvárok könnyedén hozzáférhetnek. A novemberben készített víz alatti felvételeken amforák, az ókorban folyadékok és szilárd élelmiszerek szállítására egyaránt alkalmazott agyagkorsók tucatjai látszanak a tengerfenéken, a hajó alakjába rendeződve. A kutatók arra számítanak, hogy a roncsot sok tonnányi homok fedi. Az amforák emlékeztetnek azokra a korábban fellelt korsókra amelyekben Híosz-szigeti bort szállítottak. Ám lehet, hogy az agyagedényeket másféle termékek szállítására használták az ókori tengeri kereskedelemben. A felfedezés információval szolgálhat a ciprusi városállamok utolsó korszakában a sziget által betöltött szerepről a tengeri kereskedelemben.

Az eddigi vizsgálatok szerint a most megtalált hajó nem egyedülálló Ciprus tengerpartján. Sokan úgy tartják, hogy a roncs a nevezetes Kyrenia nevű, 15 méteres kereskedelmi hajó kortársa. A korábbi leletre a sziget görög részének északi felén talált rá egy búvár véletlenül, de mindez nagyjából negyven évvel korábban történt. A ciprusi búvárrégészek idén június elejére tervezik a kutatások következő szakaszát, amelyet egy újabb követ októberben. A feltárástól azt remélik, hogy a partok mentén sok, eddig a tenger fenéken megőrződött kincsre bukkannak.

[ Mix Magazin ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Veliki Zid

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 61m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés