»» ««

Roncs rácsok mögött

Adria

Ókori hajó maradványait védik speciális módon Cavtat közelében.

(C) Neil Hope / divingimages.co.ukMostanság úgy tűnik, a nyugati, elsősorban az angol sajtó érdeklődése a horvát Adria búvárkodási lehetőségei felé fordul. A Telegraph honlapján megjelent cikk is a DIVE magazin által megbízott fotós, Neil Hope élménybeszámolóját közli.

Dalmácia legdélebbi részén található Dubrovnik híres és sok turistát vonzó városa, és ehhez egészen közel esik Cavtat. A part közelében nyugvó, második századi görök kereskedőhajó roncsának rakománya még mindig a tengerfenéken van, amforákat láthatnak itt a víz alá merülők szép számmal. Egykoron olajat és bort szállítottak bennük, ám most nem tartalmuk miatt képviselnek nagy értéket, az angol lap szerint akár 5 millió fontra rúghatna összességében az áruk a feketepiacon. A jó állapotban levő roncsot megőrizni szándékozó horvát hatóságok úgy döntöttek, a fosztogatókat egy hatalmas, zárható fém ketreccel tartják távol. Az ajtó nyitható, így az engedélyt kapó búvárok szigorú felügyelet mellett a maradványok közelébe is merülhetnek.

A cornwalli Neil Hope azon szerencsések közé tartozik, akik megnézhették így is a roncsot. A tapasztalt búvár egyedi élményként emlékszik vissza az itteni merülésre, ahol maga a roncs felfedezője nyitotta ki számára a rácsokat, majd a fotózás után gondosan újra be is zárta a ketrecet. Természetesen az, hogy valaki beúszhat a szűk térbe, nem jelenti azt hogy bármihez hozzá is lehetne érni, és nem árt a jó lebegőképesség, ha valaki itt akarna búvárkodni- feltéve, hogy engedélyt kap rá.

[ Telegraph ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. zoltan72 2010 máj 18. 15:07  
Pedig ez a lehetőség nem új, én kb. 4-5 éve merültem arra, gond nélkül bevitt a divemaster a ketrecbe. Csodás érzés volt az amfórák között úszni, életem egyik legnagyobb élménye azóta is!

Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés