»» ««

Merülés az ElHawi Star-nál

Adria

Új roncs Rijeka kikötőjének bejáratánál! Illetve nem új, csak ezidáig a kikötő közelsége miatt senki sem kapott engedélyt merülésre ill. merültetésre.

Idén egy horvát búvár igen leleményes módon, a roncs állapotának őrzése végett kizárólagos koncesszióhoz jutott, s néha csoportot is vállal.
A látás időnként nagyon rossz, néha egészen kiváló. Nos nekünk igen nagy szerencsénk volt, legalábbis a látótávolsággal. A koncesszió tulajdonosa már fél éve váratott, hogy kivigyen és ezen a szombaton sem ment egyszerűen minden.

A délelőtt tízre hirdetett merülést délután háromra halasztották, s a minket szállító hajó négyre már meg is jött... Mivel a hajó fél napot késett, a roncs a kikötő szájában van, és ElHawi Star-nak hívják, szinte Egyiptomban éreztem magam, ám a 10 fokos víz hamar meggyőzött, ez csak érzéki csalódás. Azonban a látvány miatt megérte!!

A roncs maximális mélysége 40 méter, ami jó hír, a rossz, hogy végig bőven 30 alatt kell merülni. Csak gyakorlott, legalább haladó képesítéssel rendelkező búvárok merülhetik. Deko-gáz sem hátrány, persze megfelelő képesítéssel és felszereléssel. Alig 30 perc merülési időnkre, bő félóra dekózás jutott, s míg a lenti látvány feledtette a 10 fokos víz hőérzetét, ugyanez deko közben, 30 percen keresztül gyakorlatilag mozdulatlan helyzetben már nem volt annyira leányálom.

A 120 méter hosszú, 1957-ban Hamburgban vízrebocsátott teherhajó 1982 telén süllyedt el, amikor a rijekai kikötőből Jeddah-ba indult. Amint kiért a védett vízről, oldalhullámzásba került és felborult, ma az oldalára fekve nyugszik a 40 méteres vízben.

Szarka Géza, Krk
Buborék búvárközpont
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. verhas 2008 feb 07. 23:57  
EL lehet olvasni a Duct Tape Marketing című könyvet. Akor kiderül, hogy ez a cikk vegytiszta "direkt marketing". De nincs ezzel gond. Én is írok ilyeneket ahova csak lehet a saját szakmámban.
 4. békabúvár 2008 feb 06. 13:45  
Korunk elszánt "direkt marketingjéhez" képest ez még kimondottan finomnak tűnik:)))
 3. verhas 2008 feb 06. 01:22  
Azért Gézát se kell a szomszédba küldeni egy kis leleményességért!
 2. Bunny 2008 feb 05. 22:03  
No igen, a leleményes nyiván erősen idézőjeles. Dehát az már  csak egy ilyen ország, mellesleg a miénk se különb :(
 1. békabúvár 2008 feb 05. 21:31  
"Idén egy horvát búvár igen leleményes módon, a roncs állapotának őrzése végett kizárólagos koncesszióhoz jutott, s néha csoportot is vállal. " Ez a leleményes horvát búvár szerintem annyira leleményes mint a "furfangos Winettou" aki olyan gyorsan ugrott ki a vízből, hogy az megsárgult körülötte:) Más játszhatott itt szerepet mint a leleményesség, hogy a roncs hirtelen "veszélymentesült:)))) sajnos.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés