»» ««

Az Adria legrégibb roncsa

Külföld

Az Isztriai-félszigeten találtak rá a régészek a szenzációs leletre.

(C) Elena CuljatMég 2008 szeptemberében indult a felfedezés története, amikor Zambratija öblében az umagi kikötő felügyelet építkezést tervezett, és ezt megelőzően a búvárrégészek átvizsgálták az érintett területet. A munkába a helyet jól ismerő búvárok is bekapcsolódtak. Az öböl északi részén különböző fa maradványokra bukkantak, és az első vizsgálatok szerint ezek a korai rézkorszakból származnak: egy ma már víz alatt levő település nyomait jelezhetik.

A lelőhely 10,000 négyzetméter kiterjedésű, 2.5-3.2 méter mélységű. Az iszapban nagyon jó állapotban maradtak meg a házak építéséhez használt tölgyfarönkök. Sok állati csont és agyagedények darabjai is előkerültek. A rádiokarbonos kormeghatározás szerint i.e. 4230 és 3980 közé tehető a település építésének ideje.

A 2011-ben is folytatódó kutatás során találtak egy hajót, ami nagyjából 6 méter hosszú és 2,4 méteres lehetett. A különböző alkatrészek vizsgálatával lehetett rekonstruálni, milyen módon építették meg a hajót a több évezrede itt élt emberek. A faanyagot ezúttal is rádiokarbonos ananalízisnak vetették alá, ennek eredménye szerint az időszámításunk előtti első évezredből maradt ránk az izgalmas maradvány. Ilyen régi hajót még nem is találtak az Adriában eddig, sőt, talán világszinten is a legidősebb roncsok közé tartozik. Az üledék alatt még további izgalmas leletek, így a rakomány egy része is rejtőzhet.

[ arheologija.hr nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Little Brother / Small Brother

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés