»» ««

A világ legdrágább hajóroncsa

Külföld
2005. október 19.

Az amerikai haditengerészet kiszuperált repülőgéphordozója, a USS Oriskany elsüllyesztésének költségei az eredetileg tervezett 2,8 millió dollárról már 12,73 millióra emelkedtek, köszönhetően a környezetvédelmi felügyelet újabb és újabb elvárásainak.

A 888 láb (270 méter) hosszú, Vietnamot és Koreát is megjárt hadihajó lenne minden idők legnagyobb, mesterséges zátonyként elsüllyesztett roncsa. A Pensacola Charter Boat Association elnöke, Paul Redman úgy fogalmaz, bármit is tesznek, mindig van valami újabb kifogás, és ennek soha nem lesz vége. ők pedig a roncstól azt várnák, hogy felpörgetné a búvárüzletágat. Redman elmondta: "Ebből a rengeteg pénzből már három, igazi acélból készült másolatot gyárthattunk volna. A történet komikus lenne, ha nem kerülne ennyibe nekünk."

A költségek egy része a hajó Texas és Pensacola közötti oda-vissza vontatásából adódott. A haditengerészet a múlt év végén tervezte az elsüllyesztést, majd ez év elejére halasztották. A hajót Pensacolába vitték Corpus Christiből, ahol megszabadították a veszélyes alkatrészeitől. Amikor az engedély kiadása tovább késett, a repülőgéphordozót visszavitték az egyik bázisra Beaumontban, hogy átvészelje a hurrikánokat. 1999 és 2004 között már itt tárolták a hajót.

A legújabb kitűzött dátum az elsüllyesztésre jövő május. A pensacolai elsüllyesztés egyik kiharcolója, Jack Fetterman nyugalmazott tábornok szerint a haditengerészet legrosszabb álmaiban sem gondolta volna, hogy ez a folyamat ilyen nehézkesen zajlik majd.
A hajó adatlapja , Oriskany múzeum

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés