»» ««

Célegyenesben az Oriskany?

Külföld

Úgy tűnik, hosszas környezetvédelmi és egyéb huzavona után célegyenesben az Oriskany anyahajó elsüllyesztését célzó projekt.

Ahogy arról már írtunk, az amerikai Oriskany repülőgéphordozó hajó mesterséges zátonyként való elsüllyesztését tervezik, de eddig leginkább az újabb és újabb módosítások miatti ide-oda vontatással telt az idő.
Az EPA (Federal Environmental Protection Agency) legutoljára azt a több száz kilogram PCB alapú anyagot kifogásolta, amit főképpen a hajóban található elektromos kábelek borítása tartalmaz.
A kutatások szerint ezek a PCB alapú anyagok rákot okozhatnak, károsíthatják az immun- és az idegrendszert.

Most úgy néz ki, ez az akadály is elhárult, ugyanis szakértők azt állítják, az anyag ebben a formában nem jelent veszélyt a környezetre. A szakértők szerint nem valószínű, hogy a tengervíz hatására elkezdene bomlani, így a búvárokra biztosan nem káros, főleg semmiképpen nem az a rövid idő alatt, amit a vízben töltenek.
A legnagyobb veszélyt a tengeri állatokra - és rajtuk keresztül az emberekre - jelentheti, abban az esetben, ha azok elfogyasztják a műanyagot. Mivel a PCB szilárd, és nagyjából oldhatatlan formában található a hajón, ennek veszélyét sem tartják jelentősnek, így a kábeleket nem kell eltávolítani a roncsból.

A hajó elsüllyeszésének kitűzött időpontja - a tervek szerint - 2006. június 1. Helyszíne az eredetileg tervezett Pensacola helyett a Mexikói-öbölben lesz, ahol a hajó most is tartózkodik. Ennek oka valószínűleg a vontatás költsége.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Island (Sandy Island)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés