»» ««

Süllyed az Oriskany

Külföld

Vannak, akik szerint a valamelyest mélyebbre került Oriskany merülése fokozatosan veszélyesebbé válik.

Amikor a 47 éves new yorki Bradley Gaiser Pensacolába tervezte esküvőjét, annak az a nem titkolt oka is volt, hogy a szenvedélyes búvár merülhessen az Oriskany repülőgéphordozó roncsánál. Már merült itt korábban, elúszott felette, megnézte, hogy kezdi benépesíti az élővilág. Ezúttal azonban mélyebbre vágyott, szerette volna megérinteni a híres repülőfedélzetet. Maga is elismeri, semmi más oka nincs annak, hogy oda merül valaki, mint hogy később elmondhassa magáról: megcsinálta.

A 135 láb (azaz 41 méter) mélységben levő le- és felszállópálya egy hajszálnyival volt mélyebben a kedvtelési búvárok számára ajánlott maximális mélységnél. Természetesen tapasztalt és felkészült búvárok számára ez még belefér, hiszen jellemzően csak lesüllyedtek, megérintették aztán sekélyebben folytatták a merülést. Ám a Gustav hurrikán átvonulása után a roncs 10 lábbal mélyebbre került, azaz most már 44 méteren van a kérdéses rész. Ez nem tűnik nagy változásnak, de az oktatók szerint már ez a kevés is növelheti a balesetek kockázatát. A repülőgéphordozó igazi különlegessége minden más roncshoz képest ez a repülőfedélzet, ezért ide minden búvár le akar merülni, hogy megérinthesse. Ezen a mélységen már számolni kell a nitrogénnarkózissal is, és azzal is, hogy több nitrogén oldódik a szervezetben. Bár vannak, akik technikai képzettséggel kényelmesen és biztonsággal merülhetnek ilyen mélységbe, ez a legtöbb kedvtelési búvárra nem igaz.

És az Oriskany nagyon sok búvárt vonz. Ez pedig új munkahelyeket teremt, és összességében két millió dollárral növeli éves szinten a körzet bevételeit. A Gustav elvonulása sokakat elriasztott, de aztán újból csörögni kezdtek a telefonok a helyi búvárközpontoknál: az érdeklődők a roncs állapotára voltak kíváncsiak. A helyiek szerint viszont fontos, hogy a vendégek tudjanak arról, megváltozott a mélység, máshogy kell tervezni a merülést. Van, aki szerint éppen így lett a biztonságosabb a roncs merülése, mert most kevesebben fogják erőltetni a fedélzet megérintését, így ritkábbak lesznek a dekompressziós esetek. A helyi oktatók szerint az igazi látványosság úgyis a sekélyebb részeken, a felépítményeknél van, amit igazán benépesít az élővilág.

[ Pensacola News Journal nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés