»» ««

Akcióban az igazi NCIS

Külföld

Egy megrongált roncs ügyében indulhat meg a nyomozás.

Okinawa szigete Japán legdélebbi tartományához tartozik. Ezen a helyen súlyos harcok dúltak a második világháború idején, és az ország amerikai megszállása (1945-52) után is számos amerikai katonai bázis maradt itt. Még napjainkban is sok amerikai katona állomásozik a szigeten. A helyiek mostanában egyre gyakrabban hangoztatják, hogy ideje lenne a meglévő támaszpontokat felszámolni.

Az az eset viszont, ami miatt újból egy amerikai hajóról beszélnek, még a második világháború idejére nyúlik vissza. 1945 áprilisában süllyedt el Okinawánál a USS Emmons nevű romboló, amit járőrözés közben támadtak meg. A japánok kétségbeesett öngyilkos akciója, a kamikaze-pilóták bevetése okozta a hajó vesztét. A japánok óriási erőket mozgósítottak az Emmond illetve a USS Rodman elsüllyesztésére, és a beszámolók szerint a rombolók fegyverei illetve a közeli repülőgéphordozó vadászgépei legalább 50 ellenséges gépet lőttek le. Ám az Emmonst így is öt, bombákkal megrakott gép találta telibe. A mozgásképtelenné vált, sodródó hajó víz alá küldéséről végül maga a haditengerészet döntött. A roncs helyzete több évtizeden át ismeretlen volt, végül 56 év után, 2001-ben láthatta először újból valaki az Emmons maradványait. A hajó kiváló állapotban maradt meg összehasonlítva a kortársaival, amiket már sokkal korábban felfedeztek és a szuvenírvadászok prédájává váltak.

Sajnos az Emmons túlságosan csábító volt ahhoz, hogy ne keltse fel rossz szándékú búvárok érdeklődését. Néhány alkatrész illetve sisak már eltűnt korábban is, amiért tolvajokat okoltak, ám legutóbb egy nagyjából 40 méteres mélységben, a hajó belsejében levő plakettet szereltek le róla. A búvárok beúsztak, lecsavarozták a hajó építésének legfontosabb adatait rögzítő fémtáblát, majd eltűntek. Az eset azért kerülhetett az NCIS (Naval Criminal Investigative Service) látókörébe, mert 2004 óta egy olyan törvény van életben, ami szerint minden, az Egyesült Államok tulajdonának számító roncsról történő lopást büntetnek az amerikai törvények. Az NCIS szóvivője ezért nyilatkozott úgy, hogy a szervezet megfontolja a nyomozás indítását, ami az első ilyen jellegű eljárás lenne. Az egyik helyi búvár biztos benne, hogy szuvenírvadászok voltak a tettesek, akiknek kellő rutinnal és helyismerettel kellett rendelkeznie a feladat végrehajtásához. Az sem kizárt, hogy majd régiségkereskedőknél próbálják értékesíteni. A lopásra egyébként úgy derült fény, hogy a hajó veteránjainak szövetsége számára forgattak filmet a roncsról. A lopás pontos időpontját ezért nem lehet meghatározni. Az Emmons egyébként az egyetlen merülhető hadihajó a sziget partjainál, és a búvárok szembesülhetnek a csata nyomaival, láthatóak a kamikaze-gépek által okozott sérülések. Többek között a hajó történelmi jelentősége miatt is felháborodtak a lopás hallatán a búvárok illetve a hajón szolgáló veteránok.

[ stripes.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés