»» ««

Fosztogatókat ítéltek el

Külföld

Négy búvár kapott pénzbüntetést egy francia bíróság döntése nyomán, mert egy ókori roncsból emeltek ki tárgyakat.

Az 1,500 eurós büntetést a tucatnyi amfóra és 20 egyéb tárgy elvitele miatt szabták ki rájuk. Az i.e. 2. századból származó római hajó Marseille közelében, 57 méteres mélységben nyugszik. Archeológusok szerint a hajó Itáliából tartott a mai Franciaországba, nagyjából ezer amfórányi borral a fedélzetén.

A roncsot 1984-ben fedezték fel. A francia törvények szerint minden, a francia partmenti vizekben nyugvó roncs teljes védelmet élvez, és felfedezésüket be kell jelenteni a hatóságoknak. A bíróság megállapította, hogy az elítélt búvárok módszeresen fosztogatták a roncsot 2001 és 2005 között. A hatóságok szerint más búvárok is jártak oda lopni, és a törvény által védett tárgyak 70 százaléka már eltűnt a hajóról. Az utóbbi években egyre fejlődő búvártechnika is a "gyűjtögetők" kezére játszik. Néhány "felfedező" még komoly búvárcégek támogatását is élvezi, akik állítják, a búvárok csak fotózni járnak a roncsokhoz. Ám a tények azt bizonyítják, nem csak képeket visznek magukkal.

Néhány, erősen vitatott tevékenységű búvár az interneten is kampányol, mondta Evan T. Allard, a CDS elnöke, de hozzátette: "A tény az, hogy a búvárközösség túlnyomó többsége ellenzi a roncsok kifosztását, méghozzá jó okkal. A búvárok számára minden roncs egy víz alatti múzeum, aminek teljes védelmet kellene élveznie, hogy a következő generációk is láthassák, akik talán még mélyebbre és még tovább merülhetnek a jövőbeli fejlesztéseknek köszönhetően."

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés