»» ««

Elrabolt kincsek nyomában

Egyéb

Malajziában is fel akarják venni a harcot a roncsokat fosztogató búvárokkal.

A kulturális örökséget gondozó illetékeseket utasították arra, hogy vizsgálják ki, valóban több száz tárgyat távolíthattak-e el a Tanjung Tuan körzetében nyugvó roncsokról kincsvadászok. Daluk Seri Mohd Ali Rustam miniszter szerint valódi bizonyítékokra van szükség, ha meg akarják a rendőrségi eljárást indítani a fosztogatók ellen. A jelentések szerint ugyanis felhatalmazás nélkül alámerülő magánszemélyek óriási értékű kincseket loptak a roncsokról, ezért kell a hivatalos szerveknek utánajárni a híreknek.

Sajnos a beszámolókat nem támasztják alá tanúk, tehát további lépéseket terveznek. Egy speciális éjjellátó kamerát szerelnek Tanjung Tuan világítótornyára, hogy megfigyelhessék az éjszakai hajómozgást és így elejét vegyék a további illegális tevékenységnek. Kérdés, nem kései-e ez, hiszen állítások szerint már a kilencvenes évek óta rendszeresen emelnek ki innen tárgyakat. Egy tengerész szerint a tolvajok kínai porcelánokat, réztárgyakat, pénzérméket hoztak a felszínre a roncsokból.

Nemrég a kormányzat meghirdette a Malacca állam vizeiben nyugvó roncsok leletmentésére irányuló munkálatokat, de nem volt jelentkező. Akadnak, akik szerint azért nem hozott senkit lázba a lehetőség, mert már alig maradt a mélyben valódi érték. Jelenleg legalább 13, a körzetben elsüllyedt, több mint 500 éves roncsról tudnak, amelyek a korabeli kereskedelemben vettek részt.

[ thestar.com.my ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés